Bardzo aromatyczne danie, pachnące korzennymi przyprawami, które zrobicie w 25 minut, fundując sobie podróż do krain dalekiego Orientu. Curry z kurczaka to rozgrzewające danie, jak znalazł na tę porę roku.

Czas: 25 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2

Jest mnóstwo odmian curry o składzie zależnym od regionu, języka i wyzwanej religii kucharza. W języku Tamilów curry znaczy „sos”, który może zawierać mięso, owoce morza lub same warzywa. Najważniejsze są przyprawy: kolendra, kumin, kurkuma, które najczęściej wstępują w przepisach. Curry jest daniem niezwykle popularnym w Indiach, skąd w XVIII w. przywędrowało do Europy wraz z handlarzami z Kompanii Wschodnioindyjskiej, największej firmy tamtych czasów, przy której dzisiejsze Google, Apple i Facebook to małe biznesy.

Kto choć raz był w Londynie czy innym brytyjskim mieście z pewnością zauważył, jak bardzo jest  to powszechna na Wyspach potrawa, do zamówienia w licznych hinduskich i pakistańskich restauracjach oraz jako gotowce dostępne w hipermarketach.

Ile curry jest w curry

W Polsce curry rączej jest mało popularne i nazwa kojarzy się chyba głównie z przyprawą curry, czyli mieszanką rozmaitych orientalnych przypraw z dodatkiem sproszkowanych liści curry. Do zrobienia prostego curry przyprawa curry wystarczy:) Czyli takiego jak nasze. Wystarczy kilka składników, żeby je przyrządzić: cebula, mleko kokosowe, pomidory w puszce, kurczak. I jeszcze coś:) Do naszego curry dodaliśmy też garść małży, które nadają potrawie delikatnego, morskiego smaku. Możecie zamiast nich dodać krewetki surowe, albo pozostać tylko przy kurczaku – jak wolicie. Tak czy inaczej curry będzie pyszne, bo o smakowitości decyzuje zawiesisty sos.

Przepis podpatrzyliśmy u Marka Bittmana.

Składniki:

  • 300 g polędwiczek z kurczaka lub piersi z kurczaka
  • 300 g małży lub krewetek (opcjonalnie)
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • Szczypta kuminu
  • Sok z połowy limonki lub cytryny (opcjonanie)
  • Posiekana bazylia, kolendra lub pietruszka do przybrania
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Posiekaj drobno cebule. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wsyp do rondla cebulę. Posól i popieprz. Smaż na wolnym ogniu przez 15 minut aż cebula stanie się bardzo miękka. Wtedy wsyp do niej 2 łyżeczki curry i kumin, zamieszaj smaż jeszcze z minutę.

Krok 2
Wlej do rondla z cebulą mleko kokosowe, zagotuj aż zacznie delikatnie bulgotać. Wtedy dodaj pokrojone na mniejsze kawałki polędwiczki kurczaka. Gotuj przez 5-6 minut aż mięso się ugotuje. Jeśli używasz małży wsyp je teraz i gotuj curry jeszcze minutę.

Krok 3
Pomidory z puszki przesiekaj i wlej do rondla z curry. Gotuj z minutę. Dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać sok z połowy limonki.
Podawaj curry z ryżem posypane zieleniną.