Bardzo zdrowa wegańska zupa, małokaloryczne, bez tłuszczu. Zmiksowany, pieczony batat zmienia się aksamitną, delikatną, lekko słodką emulsję.

Czas: 40 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2

Batat, czy patat, a może slodki ziemniak? Jest trochę zamieszania z czerwoną bulwą (choć skórka może mieć rożny kolor, bo odmian tej rośliny jest ponad 400), którą z ziemniakiem łączy tylko dalekie pokrewieństwo. Niektórych częściach świata nazywana jest batatem, gdzie indziej patatem. Całe zamieszanie przez Hiszpanów z ekipy Krzysztofa Kolumba. Kiedy żelglarz „odkrył” Karaiby, został poczęstowany przez miejscową ludność pieczonym warzywem, na które tubylcy mówili w języku Tainów „batata”. Hiszpanie pomieszali nazwę ze słowem „papa”, które w języku Qechua znaczy ziemiak i na batata zaczęli mówić patat.

Jakby nie było, batat, czy patat, jest to bardzo wdzięczne warzywo, któe można przyrządzać na słodko (polecamy nasze babeczki z batatów) i w wersji wytrawnej. Słodki ziemniak jest o wiele zdrowszy od zwyłego kartofla, mniej kaloryczny i stanowi prawdziwą kopalnię witamin z grupy A i B, a upieczony charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C.

Nasza zupa krem zrobiona jest właśnie z pieczonych batatów, z dodatkiem selera i warzyw z bulionu. Jest bardzo łatwa do przyrządznia, smaczna i pożywna.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości słodkie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • 1 łyżeczka kolendry utartej na proszek
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2-3 łyki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Na bulion

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ średniej wielkości selera
  • Mała cebula
  • Ząbek czosnku
  • Liść laurowy

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj bataty, osusz i przekrój wzdłuż na połowy. Posmaruj przeciętą stronę olejem. Selera obierz i pokrój w grube frytki. Posmaruj olejem. Wyłóż warzywa oraz czosnek na blaszkę do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut aż batat będzie miękki.

Krok 2
W międzyczasie ugotuj bulion. Umyj i obierz warzywa. Włóż do rondla, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.

Krok 3
Przestudzone bataty obierz ze skórki. Jedną połówkę batata pokrój w kostkę i odstaw. Resztę włóż do garnka. Dodaj upieczony seler, czosnek, dwie marchewki z bulionu i jedną pietruszkę. Wsyp kolendrę, paprykę i kumin. Zmiksuj całość na gładką emulsję, dolewając stopniowo bulion warzywny aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Podawaj krem z zanurzonymi kawałkami batata. Posyp siekaną natką pietruszki.

Danie wzorowane na przepisie z bloga Thekitchn.com