Bardzo zdrowa wegańska zupa, małokaloryczne, bez tłuszczu. Zmiksowany, pieczony batat zmienia się aksamitną, delikatną, lekko słodką emulsję.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Batat, czy patat, a może slodki ziemniak? Jest trochę zamieszania z czerwoną bulwą (choć skórka może mieć rożny kolor, bo odmian tej rośliny jest ponad 400), którą z ziemniakiem łączy tylko dalekie pokrewieństwo. Niektórych częściach świata nazywana jest batatem, gdzie indziej patatem. Całe zamieszanie przez Hiszpanów z ekipy Krzysztofa Kolumba. Kiedy żelglarz „odkrył” Karaiby, został poczęstowany przez miejscową ludność pieczonym warzywem, na które tubylcy mówili w języku Tainów „batata”. Hiszpanie pomieszali nazwę ze słowem „papa”, które w języku Qechua znaczy ziemiak i na batata zaczęli mówić patat.
Jakby nie było, batat, czy patat, jest to bardzo wdzięczne warzywo, któe można przyrządzać na słodko (polecamy nasze babeczki z batatów) i w wersji wytrawnej. Słodki ziemniak jest o wiele zdrowszy od zwyłego kartofla, mniej kaloryczny i stanowi prawdziwą kopalnię witamin z grupy A i B, a upieczony charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C.
Nasza zupa krem zrobiona jest właśnie z pieczonych batatów, z dodatkiem selera i warzyw z bulionu. Jest bardzo łatwa do przyrządznia, smaczna i pożywna.
Składniki:
- 3 średniej wielkości słodkie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 średniej wielkości selera
- 1 łyżeczka kolendry utartej na proszek
- 1 łyżeczka papryki
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 2-3 łyki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Na bulion
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ średniej wielkości selera
- Mała cebula
- Ząbek czosnku
- Liść laurowy
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj bataty, osusz i przekrój wzdłuż na połowy. Posmaruj przeciętą stronę olejem. Selera obierz i pokrój w grube frytki. Posmaruj olejem. Wyłóż warzywa oraz czosnek na blaszkę do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut aż batat będzie miękki.
Krok 2
W międzyczasie ugotuj bulion. Umyj i obierz warzywa. Włóż do rondla, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.
Krok 3
Przestudzone bataty obierz ze skórki. Jedną połówkę batata pokrój w kostkę i odstaw. Resztę włóż do garnka. Dodaj upieczony seler, czosnek, dwie marchewki z bulionu i jedną pietruszkę. Wsyp kolendrę, paprykę i kumin. Zmiksuj całość na gładką emulsję, dolewając stopniowo bulion warzywny aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Podawaj krem z zanurzonymi kawałkami batata. Posyp siekaną natką pietruszki.
Danie wzorowane na przepisie z bloga Thekitchn.com