Zdrowa zupa-krem z pieczonych warzyw, aromatyczna i rozgrzewająca. Wszystko dzięki niepozornej cieciorce, której nie podejrzewacie pewnie o pewne właściwości:). Zupa z cieciorki i kalafiora robi się sama. Cała praca to zmiksowanie składników.

Czas przygotowania: 45 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Gdyby zrobić szybką sondę co jest afrodyzjakiem kulinarnym pewnie większość odpowiedziałaby, że ostrygi, krewetki, czerwone mięso, czekolada, awokado, melon itd. I słusznie, bo to znane produkty zawierające pobudzające krew składniki. Tyle, że listę afrodyzjaków powinna otwierać… cieciorka!

Tak jest, niepozorna cieciorka zawiera potężną moc zwiększania wigoru u mężczyzn i kobiet. W krajach Bliskiego Wschodu humus uchodzi za absolutnie pewny miłosny preparat. Naukowo znaczenie cieciorki w łóżkowych sprawach zostało ustalone już w średniowieczu. Konstantyn Afrykański, arabski uczony doszedł do wniosku, że prawdziwy afrodyzjak musi charakteryzować się trzema cechami: mieć dużo wartości odżywczych, powodować wiatry:), być wilgotny i rozgrzewający. Tylko cieciorka spełnia jego zdaniem wszystkie warunki.

Tak jest, cieciorka rozgrzewa krew, co o tej porze roku ma wartość nie mniejszą niż walory miłosne:) Nasza zupa krem z pieczonej cieciorki jest odżywcza, sycąca, ma przyjemny orzechowy smak i świetnie nadaje się na rozgrzewający lancz do pracy.

Przepis pochodzi z bloga Floatingkitchen.com

Składniki:

  • Główka kalafiora
  • 2 puszki cieciorki
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • ½ szklanki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Odcedź cieciorkę, przepłucz na sicie, ususz. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem. Wysyp na nią kalafiora, cieciorkę, czosnek, posyp kuminem, papryką i pieprzem kajeńskim, polej łyżką oliwy posól i popierz. Dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 30 minut. W połowie pieczenia przemieszaj składniki., żeby równo się upiekły.

Krok 2
W międzyczasie wlej do rondla 3 łyżki oliwy. Obierz i pokój w kostkę ziemniaki. Wysyp do rondla i smaż 2-3 minuty. Zalej bulionem, doprowdź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu do miękkości – około 15 minut.

Krok 3
Wyjmij kalafiora, cieciorkę i czosnek z pieca. Odłuż dużą garść cieciorki i kilka różyczek kalafora do dekoracji, resztę przełóż do garnka z ziemianakami. Zmiksuj całość na gładki krem. Dodaj śmietanę. Znowy zmiksuj. Gdyby zupa była za gęsta, dolej wody.
Podawaj krem z odłóżoną wcześniej cieciorką i pieczonym kalafiorem. Posyp zupę siekanym szczypiorkiem.