Dwie wegetariańskkie lasagnie, jedna bez makaronu. Do tego również wegetariańska zapiekanka – pasterska, caserole z kurczakiem, musaka i klasyk – mac&cheese – sześć totalnie odjechanych zapiekanek, zapieczonych w słoiku.

Słoiki – pejoratywne określenie młodych ludzi pochodzących ze wsi, którzy przeprowadzili się do Warszawy w celu studiowania lub pracowania” – to Wikipedia. 50 proc. Niedzielnego Kucharza, albo raczej większa połowa, czyli ja, przeprowadziła się do Warszawy w celu pracowania. Tu poznałem swoją lepszą i najpiękniejszą połowę – Agnieszkę. Słoiki chyba rzeczywiście mam w genach, ponieważ niesamowicie spodobał mi się pomysł robienia zapiekanek w słoikach. Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem ten sposób pieczenie na blogu FitMenCook,com, natychmiast chciałem ją wypróbować. Zaczęło się od lasagni z cukini,  a potem już poszło, a raczej poszły słoiki do piekarnika.

To jeden z naszych ulubionych sposobów zapiekania, bardzo praktyczny, bo słoik można zamknąć i zabrać do pracy, jak klasyczne danie na wynos. Naprawdę gorąco polecamy! .

 WEGETARIAŃSKA LASAGNA W SŁOIKU

 

Łatwa wegetariańska lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie.

Czytaj dalej

LASAGNE Z CUKINII I PIECZONEGO KURCZAKA

Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Patent na to, jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu.

Czytaj dalej

MUSAKA W SŁOIKU

Niezwykle pożywna zapiekana prosto ze słoika. Można jeść na ciepło, ale równie smaczna jest podawana w temperaturze pokojowej.

Czytaj dalej

WEGETARIAŃSKA ZAPIEKANKA PASTERSKA ZE SŁOIKA

 

Danie podwójnie przekręcone: nie dość, że wegetariańskie to jeszcze zapieczone w słoiku. Zapiekanka pasterska zrobiona z cieciorki i boczniaków jest, naszym.

Czytaj dalej

ZAPIEKANKA MAC AND CHEESE ZE SŁOIKA

Klasyczne danie amerykańskiej kuchni, łatwe, szybkie i przyjemne:) Składniki każdy znajdzie w spiżarni. Wystarczy ser, makaron i mleko.

Czytaj dalej

CASSEROLE ZE SŁOIKA Z RYŻEM, INDYKIEM I BROKUŁEM

Prosta zapiekanka, którą można zrobić z resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, kawałka upieczonego kurczaka, albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie.

Czytaj dalej