Galaretkowiec na chrupiącym, czekoladowym spodzie
Sernik na zimno z kolorowymi galaretkami i przepysznym, chrupiącym spodem z nutelli i sucharków. Ciasto szybko się robi i jest bardzo proste w wykonaniu. Polecam!
Składniki:
4 serki homogenizowane po 200g
2 galaretki bezbarwne (lub cytrynowe)
3 kolorowe galaretki ( u mnie niebieska, czerwona i pomarańczowa)
150 gram sucharków
300 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli)
*** Kolorowe galaretki rozpuszczamy osobno, każdą w szklance gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aby galaretki całkowicie się rozpuściły i odstawiamy do stężenia ( po wystudzeniu galaretki możemy włożyć do lodówki aby szybciej stężały) ***
*** Bezbarwne galaretki (lub cytrynowe) rozpuszczamy dokładnie w dwóch szklankach gorącej wody, studzimy ***
*** Po całkowitym wystudzeniu, bezbarwne galaretki miksujemy z serkami homogenizowanymi ***
*** Kolorowe galaretki po całkowitym stężeniu kroimy w kostkę (najlepiej pokroić je na talerzu) ***
*** Za pomocą łyżki wyjmujemy kolorowe kostki galaretek i przekładamy je do foremki, tortownicy lub dużej szklanej miski wysmarowanej delikatnie olejem***
*** Całość zalewamy masą serową i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę ***
*** Sucharki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”. Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy ***
*** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na cieście galaretkowo-serowym***
*** Całość wkładamy do lodówki. Gdy ciasto całkowicie stężeje, foremkę przykrywamy dużym płaskim talerzem, odwracamy i wyciągamy ciasto. Jeżeli byłby problem z wyjęciem ciasta, można formę na chwileczkę włożyć do ciepłej wody ***
*** Ciasto przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Zrobiłam i wyszło przepyszne:) Gorąco polecam! zamiast serków homogenizowanych użyłam zwykłego białego sera, zmiksowanego w thermomixie z dodatkiem cukru pudru….tylko spód ciasta (nutella z sucharkami) nie przykleiła się do całości….odpadała…dlaczego?
Witam. Serki homogenizowane, czyli mogą być te DANIO waniliowe?
Witam, użyłam naturalnych serków homogenizowanych, serek waniliowy z pewnością trochę zmieni smak i kolor ciasta.
Witam, chciałabym zrobić takie ciasto ale w mniejszej ilości – w tortownicy o wymiarach 18cm średnica i 8cm wysokość. Moje pytanie jakie wtedy proporcje dać? Chodzi głównie o ilość serków i sucharów z nutellą bo galaretki pewnie też zrobię 3 tylko mniej przełożę (a reszta do zjedzenia ;D). Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Witam, przepis jest na foremkę o pojemności ok 2 litrów. Proszę sprawdzić pojemność swojej foremki (przeliczyć lub nalać wody) i w razie potrzeby odpowiednio zmienić proporcje składników.