Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Murzynek z nutą karmelu

Murzynek jest to ciasto bardzo tradycyjne i klasyczne. W zasadzie nie można go popsuć. Jest przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. W moim domu często przygotowuje się różne wypieki na bazie tego właśnie ciasta. Jest to jedno z moich ulubionych ciast.
Nie byłam bym sobą jednak, gdybym raz na jakiś czas nie przerobiła nawet tak wspaniałego wypieku, jakim jest murzynek. To co przesądza to sukcesie Murzynka z nutą karmelu to dodatek piwa karmelowego. Nadaje on temu ciastu niezwykłego karmelowego smaku oraz słodyczy. Dzięki dodatkowi karmelu w formie piwa nadano ciastu niezwykłej wilgoci, przez co pozostaje dłużej świeże. Murzynek z nutą karmelu był to hit w mojej rodzinie podczas ostatnich wakacji. Piekłam go praktycznie przy każdej możliwej okazji. Jest to przepis, który mogę wam polecić!
Składniki:
350 g mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
250 ml karmelowego piwa
180 g cukru
180 g kakao
100 g czekolady deserowej
8 g proszku do pieczenia
5 jajek
kandyzowana skórka pomarańczowa
Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy. W głębokim naczyniu rozpuszczamy masło, kakao, cukier, piwo karmelowe. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy i dekorujemy nią ciasto. Możemy dodać również kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Smacznego!
murzynek, karmel, murzynke z nutą karmelu
murzynek, karmel, murzynke z nutą karmelu
murzynek, karmel, murzynek z nutą karmelu



Komentarze

  1. Ciasto wygląda na naprawdę wilgotne - właśnie czegoś takiego szukałam do popołudniowej kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry pomysł z dodaniem piwa,ciasto na pewno wyszło pyszne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj