Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym

Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym
 

Oto najprawdopodobniej najprostszy przepis na krewetki jak znajdziecie w Internecie. 🙂 Krewetki podlewane białym winem w rozpływającym się w ustach sosie na bazie masła, czosnku i chili… no, chyba nie muszę mówić nic więcej?

Masło + czosnek = idealny przepis na krewetki. W tym wydaniu są nie tylko smaczne, ale i ekspresowe do przygotowania. Dodajmy jeszcze troszkę pikanterii, czyli drobno posiekanej lub sproszkowanej papryczki chilli, posypmy wszystko pietruszką i voilà.

Krewetki idealne sprawdzą się jako obiad jak i przystawka do dania głównego. Polecam zwłaszcza w połączeniu ze świeżą bagietką bądź makaronem. 🙂

Spróbujcie również:

  • Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami
  • Domowy sos ze świeżych pomidorów
  • Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów
  • TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania10 min.Czas gotowania10 min.Całkowity czas20 min.

    USTAW TIMER

    SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
     250 g krewetek (ja użyłam mrożonych)
     3 ząbki czosnku
     3 łyżki masła (ok 40 g)
     3 łyżki oliwy z oliwek
     1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
     sok z cytryny
     chili, sól morska, pieprz
     posiekana natka pietruszki
     do podania: pieczywo bądź makaron

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Rozmroź krewetki i dokładnie je umyj pod letnią wodą. Jeśli krewetki wcześniej nie były oporządzone, obierz je z pancerzy, a następnie natnij nożem wzdłuż grzbietów i wyciągnij przewody pokarmowe (ciemne nitki). Na szczęście sporo mrożonych krewetek jest już oporządzonych, więc nie musisz robić tego kroku.

    2

    Na patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i chili. Smaż wszystko przez chwilę, następnie dodaj krewetki.

    3

    Krewetki rozłóż równomiernie na patelni, dolej wino i sok z cytryny. Smaż krewetki przez ok 2 minuty na jednej stronie, potem przekręć na drugą i trzymaj przez ok. minutę na ogniu.

    4

    Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, dosól i dopieprz do smaku; zdejmij z ognia.

    5

    Tak przyrządzone krewetki najlepiej smakują z pieczywem bądź z makaronem. Smacznego!

    Składniki

    SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
     250 g krewetek (ja użyłam mrożonych)
     3 ząbki czosnku
     3 łyżki masła (ok 40 g)
     3 łyżki oliwy z oliwek
     1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
     sok z cytryny
     chili, sól morska, pieprz
     posiekana natka pietruszki
     do podania: pieczywo bądź makaron

    Przygotowanie

    INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
    1

    Rozmroź krewetki i dokładnie je umyj pod letnią wodą. Jeśli krewetki wcześniej nie były oporządzone, obierz je z pancerzy, a następnie natnij nożem wzdłuż grzbietów i wyciągnij przewody pokarmowe (ciemne nitki). Na szczęście sporo mrożonych krewetek jest już oporządzonych, więc nie musisz robić tego kroku.

    2

    Na patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i chili. Smaż wszystko przez chwilę, następnie dodaj krewetki.

    3

    Krewetki rozłóż równomiernie na patelni, dolej wino i sok z cytryny. Smaż krewetki przez ok 2 minuty na jednej stronie, potem przekręć na drugą i trzymaj przez ok. minutę na ogniu.

    4

    Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, dosól i dopieprz do smaku; zdejmij z ognia.

    5

    Tak przyrządzone krewetki najlepiej smakują z pieczywem bądź z makaronem. Smacznego!

    Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym

    Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym
     
    Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym

    3 thoughts on “Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *