Składniki (4 osoby):
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 kg kiszonej kapusty
- cebula – po posiekaniu w piórka na objętość tyle, co kapusty
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- wędzona papryka (półsłodka)
- ziele angielskie
- liście laurowe
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki (po jednej kostce). Posolić, popieprzyć, posypać papryką. W garnku do duszenia rozgrzać oliwę i porządnie zrumienić na niej żeberka. Wyjąć i odłozyć na bok.
Na tej samej oliwie, w tym samym garnku zeszklić cebulę, lekko ją soląc. Dodać kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą – tak w pół drogi między bigosem, a kapuśniakiem – i zostawić na małym ogniu, żeby tylko pykało.
Po jakiejś godzinie włożyć obsmażone żeberka i dokładnie zagrzebać w kapuście. Przykryć wszystko i dusić na małym ogniu tak długo, aż kostki da się wyjmować z mięsa palcami, bez żadnego wysiłku.
Pod koniec można dodać zasmażkę z masła i mąki, dokładnie wymieszać i chwilę jeszcze przegotować.