żeberka w kapuście

img_1268.jpgSkładniki (4 osoby):

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • cebula – po posiekaniu w piórka na objętość tyle, co kapusty
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • wędzona papryka (półsłodka)
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki (po jednej kostce). Posolić, popieprzyć, posypać papryką. W garnku do duszenia rozgrzać oliwę i porządnie zrumienić na niej żeberka. Wyjąć i odłozyć na bok.

Na tej samej oliwie, w tym samym garnku zeszklić cebulę, lekko ją soląc. Dodać kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą – tak w pół drogi między bigosem, a kapuśniakiem – i zostawić na małym ogniu, żeby tylko pykało.

Po jakiejś godzinie włożyć obsmażone żeberka i dokładnie zagrzebać w kapuście. Przykryć wszystko i dusić na małym ogniu tak długo, aż kostki da się wyjmować z mięsa palcami, bez żadnego wysiłku.

Pod koniec można dodać zasmażkę z masła i mąki, dokładnie wymieszać i chwilę jeszcze przegotować.

Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, kuchnia polska, na jesień, na wiosnę, na zimę, wieprzowina i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz