W Grecji niemal na każdej ulicy znajdziemy budki serwujące jedną z najpopularniejszych przekąsem – pitę z gyrosem. Ta przekąska to specjalny grecki chlebek wypełniony marynowanym i pieczonym mięsem. Całość podana z dodatkami – pomidorem, ogórkiem i sosem tzatziki.

Czasem spotkacie również wersję z frytkami :)

Wcale nie trzeba jechać do Grecji aby zjeść to danie. Pokażę Wam jak przygotować je w domu i do tego wszystkiego będziemy bardzo oszczędni, wykorzystamy produkty z obiadu z dnia poprzedniego. Proponuję wykorzystać do gyrosa ćwiartkę z kurczaka, bo jak to się przyjęło w Polsce, że do wszystkie wykorzystujemy filety z kurczaka, to moim zdaniem to mięso będzie zbyt suche.

Składniki

  • ćwiartka z kurczaka
  • 2 chlebki pita (kupicie je w promocji w markecie podczas tygodni greckich)
  • pomidor
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • przyprawa do gyrosa

Składniki na sos tzatziki

  • 200g jogurtu greckiego
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przepis na sos tzatziki

  1. Ogórka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na ok. 15 minut. Odsączamy.
  2. Do ogórka dodajemy posiekany, albo przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
  3. Odstawiamy na ok. 30 minut aby sos tzatziki nabrał smaku.

Przepis na pitę z kurczakiem

  1. Ja wykorzystałem kurczaka z obiadu z dnia wcześniejszego. Mięso oddzielamy od kości i kroimy nożem w grubą kostkę.
  2. Na odrobinie oliwy podsmażamy go, dodając podczas smażenia przyprawę gyros. Jak mięso będzie delikatnie chrupiące odsączamy z tłuszczu.
  3. Chlebki pita smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 3-4 minuty, tak aby się delikatnie podpiekły. Przekrawamy je tworząc „kieszonkę”.
  4. Do środka wkładamy plasterki pomidora, ogórka zielonego, cebulę, usmażonego kurczaka i całość polewamy sosem tzatziki.

Grecka pita z kurczakiem

Smacznego!