wtorek, 18 września 2018

Dorsz smażony z pomidorkami koktajlowymi i chorizo

Inna odmiana dorsza.












Składniki

  • 250 g filetu z dorsza ze skórą
  • 300 g różnokolorowych pomidorków koktajlowych
  • sól morska
  • pieprz
  • ocet z czerwonego wina
  • garść liści bazylii
  • 100 g chorizzo
  • garść czarnych oliwek bez pestek

    Przygotowanie

    1. Na rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy usmażyłem dorsza skórką od dołu , smażyłem, aż skórka się zezłościła. Obróciłem, smażyłem ok. 6 min. , odsunąłem na bok patelni.
      Pomidorki oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem octem i oliwą, dodałem połowę porwanych liści bazylii, wymieszałem.

      Obok dorsza usmażyłem plasterki chorizo, ok. 2 minuty. Dodałem pomidory, dusiłem ok. 1 min. Filet dorsza położyłem na pomidorach z chorizo, posypałem pokrojonymi oliwkami i resztą bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz