Serowa tarta z czekośliwką i piernikami

Krucha tarta wypełniona sernikiem pieczonym razem z aromatycznymi i nadziewanymi piernikami. Wierzch wieńczy polewa ze śliwek i czekolady.

KRUCHA TARTA:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
NADZIENIE SEROWE:
  • 400 g twarogu mielonego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
CZEKOŚLIWKA:
  • 400 g śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • ok 200 g pierników nadziewanych

Mąkę przesiać  z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem, solą i cukrem pudrem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagniatając ciasto. Rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem. Nadmiar ciasta odciąć i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem, obciążyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez 15 min, do lekkiego zrumienienia.

Śliwki przekroić na pól usuwając pestki. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia. Zmiksować w blenderze. Przelać do garnuszka, dodać połamaną na kostki czekoladę i podgrzewać na małym ogniu. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śliwkami.

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić wszystko w misie miksera i krótko zmiksować. Tylko do momentu uzyskania gładkiej masy.

Po wyjęciu kruchej tarty z piekarnika, rozsmarować na dnie 3 -4 łyżki czekośliwki. Ułożyć pierniki i zalać masą serową. Wyrównać i wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok 30 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Czekośliwkę delikatnie podgrzać i rozsmarować po wierzchu tarty. Udekorować piernikami i świeżymi śliwkami (opcjonalnie). Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.