Składniki (na 4 osoby):
- 1/2 kg flaków wołowych obgotowanych
- 200g cieciorki
- 2 spore pomidory
- 1 nóżka wieprzowa
- 2 kawałki kaszanki
- 1 kawałek chorizo (od biedy może być kiełbasa surowa polska, dojrzewająca)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- wędzona ostra papryka
- sól
- pieprz
Do garnka włożyć flaki, nogę, liście laurowe, 1/2 cebuli drobno posiekanej, zalać zimną wodą, osolić i gotować na średnim ogniu około godziny.
W międzyczasie pozostałą połówkę cebuli pokroić w dość grube piórka, pomidory pokroić na ósemki, czosnek posiekać. Wszystko razem usmażyć na oliwie z oliwek, dodając solidną łyżeczkę wędzonej papryki. Całość przełożyć do blendera i zmiksować na sos.
Po godzinie gotowania, do flaków dodać sos, cieciorkę, kaszankę i chorizo. Dusić na małym ogniu kolejną godzinę.
Po tym czasie wyjąć nogę, chorizo i kaszankę z garnka. Obrać mięso z nogi – powinno samo odchodzić od kości – kiełbasy pokroić w grube plasterki (jeśli kaszanka się nie rozpadła…) i włozyć wszystko na powrót do garnka. Wymieszać.
Podawać.