callos con garbanzos (flaki z cieciorką)

IMG_1219

Składniki (na 4 osoby):

  • 1/2 kg flaków wołowych obgotowanych
  • 200g cieciorki
  • 2 spore pomidory
  • 1 nóżka wieprzowa
  • 2 kawałki kaszanki
  • 1 kawałek chorizo (od biedy może być kiełbasa surowa polska, dojrzewająca)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • wędzona ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Do garnka włożyć flaki, nogę, liście laurowe, 1/2 cebuli drobno posiekanej, zalać zimną wodą, osolić i gotować na średnim ogniu około godziny.

W międzyczasie pozostałą połówkę cebuli pokroić w dość grube piórka, pomidory pokroić na ósemki, czosnek posiekać. Wszystko razem usmażyć na oliwie z oliwek, dodając solidną łyżeczkę wędzonej papryki. Całość przełożyć do blendera i zmiksować na sos.

Po godzinie gotowania, do flaków dodać sos, cieciorkę, kaszankę i chorizo. Dusić na małym ogniu kolejną godzinę.

Po tym czasie wyjąć nogę, chorizo i kaszankę z garnka. Obrać mięso z nogi – powinno samo odchodzić od kości – kiełbasy pokroić w grube plasterki (jeśli kaszanka się nie rozpadła…) i włozyć wszystko na powrót do garnka. Wymieszać.

Podawać.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, jednogarnkowe, kuchnia hiszpańska, kuchnia śródziemnomorska, na jesień, na wiosnę, na zimę, wieprzowina, wołowina i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz