Nietypowe risotto, bo w składzie ma fasolkę i sporo mięsa. Niesamowicie sycące i łatwe do zrobienia.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Z panissą jest trochę zamieszania. Bo jeśli zaczniecie szukać na nią przepisu to możecie trafić na zupełnie inne danie, nie na risotto. Panissa to znana we Włoszech postna potrawa – polenta z mąki z ciecierzycy.

Czymś zupełnie innym jest paniccia/paniscia, czyli risotto z północnej części Włoch, z Piemontu. Nazwa potrawy wymawiana jest tak samo jak panissa i tak przyjęła się w języku angielskim.
Risotto panissa występuje w dwóch odmianach. W rejonie Vercelesse ma konsystencję klasycznego, kremowego risotta, w okolicach Nawarry przybiera postać bardziej płynną, zbliżoną do zupy.

Risotto z fasolką

My chcemy Wam dzisiaj zaproponować odmianę Vercelesse, choć trochę zmienioną. Panissa dość znacząco różni się od innych potrwa w rodziny risotto, bo jest bardzo treściwa, zwiera sporo mięsa i… fasolkę. Tak jest, pewnie jeszcze nie jedliście risotta z grochem – najwyższy czas spróbować. Ale to nie wszystko, podstawę panissy stanowi wieprzowy bulion, do ryżu dodaje się skórkę ze świni i lokalną, tłustą kiełbasę w stylu salami. Danie gotuje się długo, etapami i, jak napisał Giovannni Goria, autor kulinarnych książek: „wymaga anielskiej cierpliwości”.

Trudno się dziwić namaszczeniu z jakim danie było szykowane, bo Maria Rosa na blogu Pasta  Grannies wyjaśnia, że risotto było przyrządzane, kiedy mężczyźni z tego biednego regionu ruszali w świat za pracą, gotowano je w ostatni dzień przed podróżą, żeby zabrali ze sobą dobre wspomnienia z domu. Piękne.

Proste i lekkie risotto

Nasza panissa nie wymaga specjalnie zachodu, ani cierpliwości. My nie mamy czasu na takie gotowanie:) Nasze risotto robimy w standardowy sposób i jest gotowe w 20 minut. Dla ułatwienia użyliśmy fasolki z puszki, dla lekkości ryż podlewaliśmy bulionem drobiowym, a salami zastąpiliśmy mielonym mięsem wieprzowym.
Efekt jest taki, że powstało bardzo sycące, nieprzekombinowane danie, które zasmakuje każdemu, kto lubi dobre risotto.

Składniki:

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g cienko krojonego boczku
  • 100 g szynki parmeńskiej lub salami
  • 1 niepełna szklanka ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 400 ml passaty lub sosu pomidorowego
  • Puszka czerwonej fasoli
  • 1 szklanka wina
  • Około 1/2 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • Mały pęczek siekanej drobno pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

W szerokim rondli rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć na nią drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną drobno marchewkę. Smaż przez minutę, dodaj drobno posiekany boczek, a po minucie szynkę parmeńską. Smaż do momentu, aż boczek ładnie się przypiecze.

Krok 2

Wyłóż do rondla mielone mięso i smaż na dość mocnym ogniu, rozdrabniając grudki drewanianą szpatułką. Kiedy mięso zbrązowieje i nie będzie w nim czerwonych kawałków wsyp do rondla ryż, dobrze wymieszaj i smaż 3-4  minuty. Następnie dodaj 2 łyżki przecieru i wmieszaj w całość.

Krok 3

Wlej szklankę wina, podkręć temperaturę, odparuj alkohol. Wlej passatę, rozprowadź w ryżu, a następnie wlej pół szklanki bulionu. Zamieszaj. Gotuj na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie płyn.
Podlej całość bulionem. Kiedy ryż wchłonie płyn znowu wlej bulion. Powtarzaj czynność do momentu aż ryż będzie al dente. Risotto powinno być gotowe po 18-20 minutach.

Pod koniec przypraw risotto oregano, solą i pieprzem, dodaj fasolę z puszki, siekaną pietruszkę, wymieszaj. Możesz dodać również tarty parmezan.

Podawaj:)