Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów

Sos z maślaków
 

Maślak zwyczajny to powszechny gatunek grzybów, który występuje nie tylko w Europie, ale także w obu Amerykach i Japonii. Jego główną cechą charakterystyczną jest lepka i śliska skóra na kapeluszach, chociaż sam w sobie jest słodkawy w smaku. Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie maślaka w kuchni – doskonale smakuje zarówno wersji duszonej, marynowanej, jak i smażonej. Ja przygotowałam przepis na sos z maślaków, jako że miałam przyjemność grzybobrania w ten weekend.

Przed spożyciem pamiętajcie, aby usunąć skórkę z kapelusza maślaka. Nie tylko dlatego, że jest kwaśna, a czasem nawet gorzka w smaku – skórka maślaka jest bardzo ciężkostrawna. Wszystko przez śluz, którym jest pokryta, a który zalega w żołądku i może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Poza tym usunięcie skórki z kapelusza ułatwi czyszczenie grzyba, no i przygotowanie pysznego sosu z maślaków.

Dla grzybożerów (i nie tylko) polecam także Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem 🙂

TrudnośćPoczątkującyCzas przygotowania20 min.Czas gotowania25 min.Całkowity czas45 min.

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3-4 PORCJE)
 1 kg maślaków
 2 łyżki śmietany 18%
 1 cebula
 masło
 natka pietruszki
 sól, pieprz
 opcjonalnie: chili, sos pomidorowy, liść laurowy

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Obierz maślaki, nawet te bardzo małe. Ważne – maślaki muszą być obrane również ze skórki kapelusza, która ma gorzki smak i nie nadaje się do jedzenia. Aby obrać maślaka uchwyć nożem brzeg kapelusza i oderwij skórkę.

2

Obrane i pokrojone grzyby dokładnie umyj w osolonej wodzie.

3

Zostaw grzyby na 10 min w wodzie z solą. W międzyczasie pokrój cebulę w kosteczkę.

4

Zagotuj grzyby w mocno solonej wodzie przez 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedź grzyby, zostawiając ok 1/2 l wywaru.

5

Podsmaż cebulę na maśle, dodaj grzyby i troszkę pozostałego wywaru. W zależności, ile chcesz zrobić sosu, dolewaj stopniowo wywar. Duś grzyby przez ok. 10 minut.

6

Do kubeczka wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i dodaj 2-3 łyżki gorącego wywaru, aby śmietana się nie zważyła. Tak przygotowaną śmietanę wlej do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Posól i mocno popieprz.

7

Sos udekoruj natką pietruszki. Podawaj z chlebem, mięsem bądź ziemniakami. Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3-4 PORCJE)
 1 kg maślaków
 2 łyżki śmietany 18%
 1 cebula
 masło
 natka pietruszki
 sól, pieprz
 opcjonalnie: chili, sos pomidorowy, liść laurowy

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Obierz maślaki, nawet te bardzo małe. Ważne – maślaki muszą być obrane również ze skórki kapelusza, która ma gorzki smak i nie nadaje się do jedzenia. Aby obrać maślaka uchwyć nożem brzeg kapelusza i oderwij skórkę.

2

Obrane i pokrojone grzyby dokładnie umyj w osolonej wodzie.

3

Zostaw grzyby na 10 min w wodzie z solą. W międzyczasie pokrój cebulę w kosteczkę.

4

Zagotuj grzyby w mocno solonej wodzie przez 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedź grzyby, zostawiając ok 1/2 l wywaru.

5

Podsmaż cebulę na maśle, dodaj grzyby i troszkę pozostałego wywaru. W zależności, ile chcesz zrobić sosu, dolewaj stopniowo wywar. Duś grzyby przez ok. 10 minut.

6

Do kubeczka wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i dodaj 2-3 łyżki gorącego wywaru, aby śmietana się nie zważyła. Tak przygotowaną śmietanę wlej do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Posól i mocno popieprz.

7

Sos udekoruj natką pietruszki. Podawaj z chlebem, mięsem bądź ziemniakami. Smacznego!

Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów
Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów

13 thoughts on “Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *