Zawijane bułki drożdżowe z makiem

Bułki drożdżowe z makiem na weekendowe śniadanie. Bardzo lubię mak. Nawet jak wchodzi w zęby, lubię jego zapach jak gotuje się, lubię w nim rodzynki. Ogólnie ciężko mi było odejść od miski z gotowym nadzieniem, bo znacie to – „spróbuję jedną łyżeczkę, by wiedzieć czy czegoś nie dodać…”, „o wezmę jeszcze jedną bo nie jestem pewna…”, „kolejna nie zaszkodzi jest tego dużo…” i powoli widać dno miski. Ale bułeczki są i mogę śmiało powiedzieć lepsze niż te ze sklepu, bo nigdzie nie dają tak dużo nadzienia :)
Bazowałam na przepisie z blogu Moje Wypieki
 
 

Bułki drożdżowe z makiem

Składniki (wchodzi ok. 12 bułeczek)

25 g świeżych drożdży
szklanka mleka
75 g margaryny
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
3 szklanki mąki pszennej

Nadzienie
2 szklanki maku
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
50 g rodzynków
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
1 łyżka miękkiego masła lub margaryny
 

Sposób przygotowania

Przygotować na początku nadzienie – mak zalać mlekiem i gotować przez 20 min, odcedzić. Przełożyć mak do większej miski, dodać resztę składników, wymieszać i odstawić.

Następnie przygotować rozczyn -pół szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Ucierać i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Roztopić margarynę, dodać resztę mleka i podgrzać. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Przełożyć ciasto na blat posypany mąką i wyrobić jeszcze przez chwilę. Rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 cm. Blaszkę wyłożyć papierem i układać obok siebie kawałki ciasta.

Przykryć ściereczką i dać ciastu jeszcze 15 min by trochę podrosło. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec przez 30 min.  

 
Bułki dorżdżowe z makiem

13 komentarzy do wpisu „Zawijane bułki drożdżowe z makiem”

Możliwość komentowania jest wyłączona.