pollo alla diavola (kurczak po diabelsku)

IMG_1207.JPG

Jedna z setek wariacji na ten sam temat. Generealnie wszystkie przepisy każą rozciąć kurczaka – jedne od kręgosłupa, inne od piersi, stłuc na płasko a potem… W zasadzie jakie kto lubi przyprawy. W różnych przepisach pojawia się papryka, czasem bardzo ostra papryka, skórka z cytryny, szałwia, rozmaryn… Czasem kurczaka się marynuje w oliwie z mieszanką ziół. Czasem się piecze na grillu, czasem w specjalnej kratce opieka koło ognia w kuchennym palenisku, opalanym drewnem, czasem robi na patelni…

Nasza wersja jest minimalistyczna.

Danie proste i bardzo smaczne (naszym zdaniem).

Składniki:

  • cały kurczak
  • kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe

Kurczaka położyć na piersiach i nożyczkami wyciąć kręgosłup. Przeciąć mostek. Odwrócić i porządnie stłuc czymś płaskim (może być specjalny, gastronomiczny tłuczek, ale rondel albo wałek do ciasta równie dobrze się sprawdzają).

Na dużej patelni (32 cm na kurczaka wcale nie jest zbyt mało) rozgrzać oliwę z oliwek. Włożyć kurczaka skórą do dołu, ogień mocno zredukować. Posolić i popieprzyć.  Na wierzchu postawić duży garnek z wodą, żeby mięso docisnąć do patelni. Sprawdzać co jakiś czas. Kiedy zacznie się rumienić, odwrócić, posolić i popieprzyć, na patelnię wrzucić nieobrany, zgnieciony ząbek czosnku i dwa, kilkucentymetrowej długości kawałki pora oraz ze dwa liście laurowe. Znowu docisnąć garnkiem.

Co jakiś czas sprawdzając stan zrumienienia, odwracać i dociskać, aż kurczak będzie ładnie złoty po obydwu stronach. Zdjąć z patelni. Całego smażenia potrzeba pewnie ze 40 minut

Na tłuszczu ze smażenia zrumienić trochę mąki, robiąć zasmażkę, podlać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać, powstały sos soląc i pieprząc do smaku. Dodać kieliszek białego wina i troche odparować.

Mięso powinno być tak miękkie, żeby dało się oddzielać bez krojenia. Na talerzu polać sosem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, dania główne, drób, kuchnia włoska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz