guiso de jabalí con níscalos (gulasz z dzika, z rydzami)

IMG_1203

Przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale rezultat jest tego wart…

Składniki:

  • 1 kg mięsa z dzika
  • 300g … rydzów (kurki sprawdzają się równie doskonale)
  • 150 g obranych migdałów
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • zielony groszek
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 pomarańcze
  • czerwone wino
  • 2 kromki chleba
  • tymianek
  • liście laurowe
  • oregano
  • wędzona papryka
  • ziemniaki

Mięso zamarynować w winie z sokiem z pomarańczy i wędzoną papryką, na conajmniej 12 godzin.

Na oliwie zrumienić migdały z czosnkiem i dwiema kromkami chleba. Odłożyć.

Mięso, odcedzone z marynaty (MARYNATĘ ZACHOWAĆ!) włożyć na patelnię po migdałach. Zrumienić.

Dodać posiekane w kostkę cebulę i marchewkę. Wlać marynatę i włożyć gałązki tymianku (albo wsypać suszony).

Przesmażone migdały, czosnek i chleb włożyć do blendera, dodać sól, pieprz, oregano, trochę wina z patelni i wszystko zblendować, na nie koniecznie bardzo gładką masę. Dodać do duszącego się mięsa. Dolać wody, żeby sos nie był zbyt gęsty.

Dodać groszek.

Duśić wszystko na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Ja podałem ze smażonymi ziemniakami z czosnkiem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, dziczyzna, kuchnia hiszpańska, na jesień, na zimę i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz