Zupa-krem z pomidorów bez żadnych przypraw, a mimo to niesamowicie aromatyczna i pełna smaków. Robi się sama i gotowa jest w 15 minut.

Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2

To jeden z najlepszych przepisów na krem pomidorowy, mega szybki i łatwy do zrobienia. Tajemnica sukcesu polega na połączeniu passaty pomidorowej ze świeżymi pomidorami. Niedawno czytaliśmy bardzo długi wywód jednego z nowojorskich kucharzy, który w serwisie Seriouseat.com opisał testy nad najlepszym kremem pomidorowym. Po wypróbowaniu różnych sposobów okazało się, że najlepszy efekt daje połączenie gotowanego na małym ogniu sosu pomidorowego, który pod wpływem temperatury karmelizuje się i nabiera głębi ze świeżymi pomidorami, wnoszącymi kwiatowy, lekki armat.

Wszystko to znajduje potwierdzenie w naszej zupie, która składa się z trzech składników: passaty, pomidorów i ravioli. Użyliśmy gotowych, kupionych w sklepie pierożków. Nie jest to zgodne z naszą filozofią, która zakłada, że wszystkie produkty jakie można zrobić samemu, robimy w domu, a ravioli domowe to rzecz absolutnie pyszna, ale niestety czas jest w naszym domu towarem absolutnie deficytowym i nie możemy pozwolić sobie na taki luksus jak lepienie pierożków. Jeśli macie czas i ochotę, tutaj znajdziecie przepis na doskonałe ciasto na ravioli.

W potrawie użyliśmy świeżych, nie suszonych ravioli, które wymagają kilku minut na ugotowanie. Nadziane były serem ricotta i szynką parmeńską. Nadzienie okazało się na tyle aromatyczne i dobrze doprawione, że w ogóle nie użyliśmy soli do przyprawienia kremu.
Przepis na danie pochodzi z bloga Cremedelacrumb.

Składniki:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 4 pomidory
  • Opakowanie ravioli
  • 4 łodygi świeżej bazylii plus kilka listów do dekoracji
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Kilka łyżek parmezanu tartego do posypania kremu
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej 2 łyżki oliwy w garnku, wlej do niego passatę, dodaj 4 łodygi bazylii, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.

Krok 2
W międzyczasie włóż pomidory do głębokiej misy i zalej je wrzątkiem. Odczekaj z minutę, odcedź je i przelej zimną wodą. Ściągnij skórki z pomidorów, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój z grubsza na mniejsze kawałki.

Krok 3
Dodaj pomidory do passaty, wsyp łyżeczkę czosnku. Zamierzaj i zagotuj. Dodaj do kremu ravioli i gotuj do miękkości. Świeże ravoli potrzebuje 3-4 minut, suszone około 10 minut
Wyjmij łodygi bazylii z zupy. Posól i popieprz do smaku. Posyp ją liśćmi bazylii i tartym parmezanem.