Delikatne jak naleśniki, zapieczone w aromatycznym, lekko pikantnym sosie pod chrupiącą kołderką z mozzarelli. Oto enchilady, klasyk kuchni tex-mex.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 15-20 minut

Poziom trudności:  Nie za trudne

Liczba porcji: 2 mega duże

Kuchnia meksykańska to nie jest ulubiona kuchnia Polaków. Kuchnia azjatycka jakoś się przyjmuje, doskonale ma się kebab, meksykańskich potrwa niestety jest u nas bardzo mało. Tu ukłon w stronę naszych znajomych z bloga Ale Meksyk, którzy robią ogromną robotę na polu popularyzacji tej niesamowicie aromatycznej, pachnącej przyprawami i przyjaznej dla wszystkich zabieganych kuchni.

Być może gusta Polaków zmieni sieć barów szybkiej obsługi z menu tex-mex jakie zamierza uruchomić wkrótce wydawca „Gazety Wyborczej”, choć nie wróżymy temu projektowi powodzenia. Ale kto wie? Może tortille, echnilady, tacos przyjmą się nad Wisłą?

Byłoby super, bo kuchnia meksykańska jest niesamowicie bogata w smaki i, jak przystało na jedzenie ludzi biednych, bo z dołów społecznych się ona wywodzi, jest bardzo prosta i pożywna.

Sztandarowym przykładem są enchilady, kukurydziane lub pszenne placki, w które można zawinąć absolutnie wszystko. Szybkie i proste danie. Zapieczone enchilady zmieniają się w kremowe, delikatne placki, przypominające naleśniki. Nadzienie może być dowolne.

Domowy sos enchilada

Najprostsze to albo smażone mięso, albo ugotowane, upieczone, porwane na małe kawałki, na to starty, wyrazisty ser, np. bursztyn. I jeszcze sos. Sos enchiladas oczywiście. W polskich sklepach rzecz bardzo trudno osiągalna, ale też nie ma się co rozglądać za produktami gotowymi. Sos można zrobić w domu. Potrzeba tylko kilku składników i 10 minut, żeby uzyskać zawiesisty, pachnący sos. Należy dodać go do nadzienia, a potem zalać nim gotowe tortille, znowu posypać serem i zapiec na złoto. Pyszności!

Enchilada jest fundamentalnym daniem kuchni meksykańskiej oraz amerykańskiej, bo zapiekane tortille podbiły szturmem USA. Kuchnia tex-mex bez tortilli, enchilad obejść się nie może. A jeszcze pod koniec XIX w. amerykański gentelmen tak pisał po podróży do Meksyku:
„Enchiladas, tłuste kanapki z tortilli, zwierające chili i inne niezachęcająco wyglądające składniki i cały ten niesympatyczny bałagan, sprzedawane wszędzie, wypełniając powietrze zgryźliwym, przyprawiającym o mdłości zapachem”.

Mnóstwo uprzedzeń i bzdur w jednym zdaniu. Dzisiaj nawet Donald Trump, który od Meksyku chce się oddzielić murem, zajada się enchiladas.

Przepis na sos pochodzi z bloga cookieandkate.

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Mała, drobno posiekana czerwona cebula
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • ½ szklanki startego bursztynu lub parmezanu
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 łyżka oleju plus odrobina do posmarowania formy do pieczenia
  • Opakowanie placków tortilla (6 sztuk)

Sos

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki oregano
  • Szczypta cynamonu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Zacznij od sosu. Rozgrzej w rondlu 3 łyżki oliwy. Podgrzewaj przez 2-3 minuty aż oliwa będzie gorąca. Wymieszaj 3 łyżki mąki z przyprawami: łyżeczką chili, kminu rzymskiego, połową łyżeczki czosnku i oregano oraz szczyptą cynamonu. Wsyp na rozgrzaną oliwę, mieszając smaż przez około minutę aż mieszanka ściemnieje i zacznie pachnieć. Dodaj 2 łyżki przecieru, rozmieszaj z zasmażką, a następnie stopniowo wlej 2 szklanki bulionu, mieszając intensywne (najlepiej trzepaczką), żeby w sosie nie powstały grudki. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Sos zagęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj wody. Ściągnij z ognia. Dopraw octem winnym, solą i pieprzem.

Krok 2
W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na tłuszcz posiekaną cebulę. Smaż 5 minut aż zmięknie. Wtedy dodaj pokrojoną paprykę i mielone mięso. Smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką do momentu aż ściemnieje i nie będzie w nim surowych kawałków. Dodaj czerwoną fasolę i kilka łyżek sosu enchilada. Posól i popieprz.

Krok 3
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Wysmaruj formę do zapiekania olejem. Tortille wstaw na kilka sekund do mikrofali, żeby zmiękły. Wyłóż na każdy placek porcję farszu, posyp tartym serem. Zawiń jak naleśnik. Układaj ściśle obok siebie w formie do pieczenia. Zlej sosem enchilada, rozłóż na wierzchu porwany na kawałki ser mozzarella. Wstaw do piekarnika i zapiekaj do mementu aż ser się zezłoci.