Ramen

dnia

Zupa Ramen to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Praktycznie na każdym rogu można spotkać tam miejsca oferujące ten japoński fast-food – od małych budek po restauracje specjalizujące się w tym daniu.

Ramen do Japonii przywędrował z Chin w okolicach XIX wieku i z miejsca stał się popularny. Sama nazwa odnosi się do specjalnego makaronu, podobnego do makaronu spaghetti, który stanowi bazę zupy. Dodatki natomiast są już kwestią gustu. Dlatego nie istnieje żaden konkretny, jedyny i słuszny przepis na ramen. Każdy japoński kucharz ma swoją własną recepturę. Wspólny jest tylko właśnie ów makaron i rosół. W zależności od tego co wejdzie w skład rosołu wyróżnia się kilka bazowych typów ramenu.

Moja wersja to połączenie miso-ramen oraz shoyu-ramen. Jednak to, w jaki sposób zrobicie swój ramen zależy tylko od Was.

40005144_495271294270151_2066295559081164800_n

Składniki:

750ml wody
150g wieprzowiny
1 porcja rosołowa
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
garść świeżego szpinaku
50g tofu

2 liście laurowe
ziele angielskie
2 saszetki pasty miso
2 liście alg nori
4 pieczarki
1 jajko
makaron ramen
sos sojowy

Przygotowanie:

Zaczynamy od wstawienia rosołu. Przepis na dobry rosół każdy ma zapewne swój. Ja do zimnej wody włożyłem mięso, obrane oraz pokrojone warzywa (poza szpinakiem) wraz z pieczarkami, liściem laurowym, zielem angielskim oraz algami. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Dopiero w tym momencie doprawiam wywar. Dodajemy pastę miso, sól i kilka kropel sosu sojowego.

Z ilością soli należy uważać. Pasta miso, której głównym składnikiem jest przefermentowana soja jest bardzo słona. Podobnie jak sos sojowy. Dlatego ewentualny dodatek soli zostawmy na koniec, po dodaniu miso i sosu.

Makaron wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 3 minut. Przelewamy zimną wodą i solidną porcję nakładamy na talerz. Obok układamy połówkę jajka ugotowanego na twardo, pokrojoną w słupki marchew, posiekany świeży szpinak, pokrojone w kostkę tofu, pokrojone mięso i całość zalewamy ciepłym rosołem. Z wierzchu posypujemy robno posiekanym szczypiorem.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz