Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i pomarańczą
Pierwsza porcja kapusty już ukiszona. Przy takich temperaturach jakie mamy teraz poszło szybo i już możemy zajadać.
Kapusta kiszona posiada wiele właściwości zdrowotnych,a przy tym niewiele kalorii. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy,stymuluje układ odpornościowy,obniża poziom cholesterolu we krwi,zmniejsza ryzyko ryzyko wystąpienia chorób serca a także poprawia stan skóry.
Jedzmy zatem kiszoną kapustę w postaci surowej robiąc z niej przeróżne sałatki i surówki.
Kapustę kiszoną lekko posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć do kapusty na grubych oczkach tarki. Połowę pomarańczy obrać z białych błonek,porozrywać na kawałki,dodać do kapusty. Z drugiej połówki wycisnąć sok,skropić nim surówkę. Dodać olej i posiekaną natkę,wszystko dokładnie wymieszać. Surówkę podawać do obiadu lub zjeść jako przekąskę.
Kapusta kiszona posiada wiele właściwości zdrowotnych,a przy tym niewiele kalorii. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy,stymuluje układ odpornościowy,obniża poziom cholesterolu we krwi,zmniejsza ryzyko ryzyko wystąpienia chorób serca a także poprawia stan skóry.
Jedzmy zatem kiszoną kapustę w postaci surowej robiąc z niej przeróżne sałatki i surówki.
ok. 500 g kapusty kiszonej
1 marchewka
1 jabłko
1 pomarańcza
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno)
Kapustę kiszoną lekko posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć do kapusty na grubych oczkach tarki. Połowę pomarańczy obrać z białych błonek,porozrywać na kawałki,dodać do kapusty. Z drugiej połówki wycisnąć sok,skropić nim surówkę. Dodać olej i posiekaną natkę,wszystko dokładnie wymieszać. Surówkę podawać do obiadu lub zjeść jako przekąskę.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.