Sałatka z pomidora z jajkiem, wędzonym boczkiem i twarogiem

Osobiście należę do tego grona osób, które uważają, że na sałatkę nie jest potrzebny żaden przepis. Bo przecież bierzemy co mamy pod ręką, kroimy, mieszamy, ot cała filozofia. Ewentualnie łączymy ulubione składniki pokrojone w dowolny sposób i doprawiamy zgodnie, ze swoimi upodobaniami.

Jednak idea prowadzenia bloga opiera się jednak na tym, że nawet jakbym wrzucił zdjęcie herbaty, to musiałbym zamieścić przepis na nią 😉 Z drugiej strony połączenie pomidora, boczku i twarogu przypadło domownikom do gustu, więc dzielę się tym, co znalazło się w środku i jak to przygotować.

39467397_203641257173013_512410450479022080_n

Składniki (na 2 osoby):

6 średnich pomidorków
4 jajka
3 pieczarki
3 plasterki boczku wędzonego
50g twarogu
kilka oliwek
1 ząbek czosnku
3 łyżki jogurtu
1 łyżka majonezu
sól
pieprz

Przygotowanie:

Jajka należy ugotować na twardo. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Boczek kroimy w cienkie paski i wrzucamy na zimną patelnię. Przesmażamy go na wolnym ogniu, aż się wytopi i będzie chrupiący. Pokrojone w plasterki pieczarki również przesmażamy na suchej, gorącej patelni na brązowo. Z majonezu, jogurtu i startego ząbka czosnku robimy sos mieszając wszystko ze sobą.

Na głęboki talerz wykładamy pokrojone w ćwiartki pomidory, ćwiartki jajka na twardo i posypujemy pieczarkami, boczkiem, pokrojonymi oliwkami oraz rozkruszonym twarogiem. Całość oblewamy lekko sosem i dekorujemy pieprzem oraz pokrojonym szczypiorem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz