sobota, 18 sierpnia 2018

Kurczak z warzywami (danie jednogarnkowe)

W zasadzie to danie jednogarnkowe, które lekko podkręciliśmy o pieczonego kurczaka w sosie kebab-gyros od Folwark. Dzięki tej metodzie chcieliśmy uzyskać aromatyczne mięso. Udało się, więc polecamy.









Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 4 łyżki sosu kebab-gyros od Folwark
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchew
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki domowej kostki bulionowej
  • 1 cukinia
  • 100 g groszku cukrowego
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Udka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem obtaczamy w sosie. Pieczemy 10 min w 250°C z termoobiegiem.

      W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i razem z posiekaną cebulą, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi na duże kawałki ziemniakami, pokrojoną marchewką, smażymy na maśle. Około 10 minut. Następnie dodajemy szklankę wody, kostkę bulionową, mięso ( dodajemy sos powstały podczas pieczenia ) i dusimy pod przykryciem przez 20 min.
      Pokrojoną cukinię i groszek dodajemy kilka minut przed końcem.
      Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz