Składniki:
ciasto:
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
25 ml mleka
65 dkg mąki
1/4 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 jogurt grecki (400 g)
2 łyżki żelatyny +3/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
100 g malin
1 galaretka
Przygotowanie:
Czekoladę z mlekiem rozpuścić na parze. Przestudzić. Całe jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy około 25 cm. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wystudzić.
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, a następnie z żelatyną. Masę jogurtową wylać na wystudzone ciasto. Na wierzchu ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
ciasto idealne!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie
Ciasto prezentuje się niezwykle smakowicie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Ależ pysznie wygląda z tą przeźroczysta galaretką 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Fajnie to wymyślili 😉
PolubieniePolubienie
Wygląda pysznie 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Kasia ale kusisz:) super ciasto 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Kasieńko!
Smacznie, owocowo, czekoladowo- mniam;)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu
Pyszne, leciutkie, owocowe Twoje ciacho-idealne do kawki- mniam🍰☕😃
Smacznie pozdrawiam🌺🧡😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Na początku nie zauważyłam tej galaretki, a dzięki niej ciasto nabiera od razu innego wymiaru:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Przezroczysta galaretka robi swoje 😁
PolubieniePolubienie