Ciasto czekoladowe z malinami

Składniki:

ciasto:
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
25 ml mleka
65 dkg mąki
1/4 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1 jogurt grecki (400 g)
2 łyżki żelatyny +3/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru

100 g malin

1 galaretka

Przygotowanie:
Czekoladę z mlekiem rozpuścić na parze. Przestudzić. Całe jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy około 25 cm. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wystudzić.

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, a następnie z żelatyną. Masę jogurtową wylać na wystudzone ciasto. Na wierzchu ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

ciasto z malinami

17 uwag do wpisu “Ciasto czekoladowe z malinami

Dodaj komentarz