Odświeżająca sałatka o zróżnicowanej teksturze: chrupka kapusta i cieciorka mieszają się z aksamitnym mango. Wszystkie składniki są słodkie, ale każdy na inny sposób. Całość przełamuje kwaskowy dresing.

Czas przygotowania: 10-15 minut

Liczba porcji: 2

Przez lata słowo mango kojarzyło się w Polsce z pewną dość specyficzną stacją telewizyjną, od kilku lat na szczęście wiemy, że pod tą nazwą kryje się wspaniały owoc, o którym nie bez kozery mówi się, że jest królem owoców. Kto nie lubi mango ręka w górę? Nasz Miłoszek krzywi się okropnie, no ale on ma 15 miesięcy i najbardziej smakuje mu aktualnie kiszony ogórek.

Cud mango

Mango też potrafi być niemiłosiernie kwaśne, kiedy jest jeszcze zielone. Dojrzałe smakuje po prostu bosko i rzeczywiście jakieś nadprzyrodzone atrybuty posiada, gdyż, zgodnie z tradycją buddyjską, Budda potwierdził swoją moc właśnie dzięki mango. Kiedy heretycy podważali jego zdolność czynienia cudów, Budda zapowiedział, że w czerwcową pełnię księżyca dokona cudu na drzewie mango w ogrodach królewskich. Jego oponenci wykarczowali wszystkie drzewa, żeby mi pokrzyżować plany. W wyznaczonym dniu Budda stawił się w ogrodzie, zjadł owoc mango podany mu przez ogrodnika, wsadził pestkę w ziemię i natychmiast wyrosło z niej drzewo ma mango. Zdarzenie znane jest Yamaka Patihariya – podwójny cud.

Piękna historia, która smacznemu owocowo dodaje jeszcze smaczku.

Zdrowe i antynowotworowe

Mango jest i smaczne i zdrowe, zaliczone do tzw. super foods, modnej kategorii produktów o bardzo dużych walorach zdrowotnych. Mango jest bogate w witaminy, sole mineralne, ma działania antyrakotwórcze (szczególnie nowotworu piersi i prostaty). 

W naszej sałatce król owoców, jak mówi się o mango, pożeniliśmy z królową warzyw, czyli kapustą:) Powstał intrygujący związek słodki, chrupiący i aksamitny. Odświeżająca i sycąca sałatka.

Składniki:

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 duże albo 1 małe mango
  • 2 małe marchewki
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 mała cebula
  • Pęczek pietruszki lub kolendry 
  • Kilka łyżek siekanego szczypioru do przybrania.

Dresing

  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu
  • Sok z dwóch limonek lub jednej cytryny 

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj warzywa i mango. Zetrzyj kapustę na tarce o dużych oczkach lub cienko posiekaj nożem. Obierz mango i pokrój nożem na kwadraty a następnie odetnij od pestki zgrabne kostki miąższu. 

Marchew obierz i pokrój z cienkie paski, najlepiej wycinarką do robienia warzywnych spaghetti.

Cebulę pokrój w kostkę.

Odsącz cieciorkę z płynu.

Przełóż wszystkie składniki do głębokiej misy.

Krok 2

Zrób dresing. Najlepiej jest użyć małego, zakręcanego słoiczka. Wlej do naczynia 2 łyżki oleju, wsyp łyżeczkę cukru pub miodu i wyciśnij sok z limonek lub cytryny. Jeśli używasz miseczki, wyciśnij do niej sok, wsyp cukier i rozpuść a następnie wlewaj cienkim strumieniem olej cały czas mieszając.

Krok 3

Polej sałatkę dresingiem, dodaj posiekaną kolendrę lub pietruszkę. Posyp szczypiorkiem.