Jakiś czas temu, pokazałam na Instagramie zdjęcie zwykłych naleśników z twarożkiem. Bardzo przypadły do gustu moim obserwatorom, a ja uświadomiłam sobie, że chyba nie mam na blogu takiego tradycyjnego przepisu na cienkie i elastyczne naleśniki, które robię najczęściej. Przed Wami mój ulubiony i sprawdzony milion razy przepis :) Zastanawiam się, z jakimi dodatkami lubicie je najbardziej? Bo chyba nie ma osoby, która nie lubi naleśników? ;)
10-12 sztuk
- 1,5 szklanki mleka (3,2% lub 2%)
- szklanka wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżka oleju rzepakowego
- odrobina oleju do natłuszczania patelni
przykładowe dodatki:
- 200 g naturalnego kremowego twarożku
- szklanka jagód
- łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki masła orzechowego na polewę
- duszone owoce
- ricotta z malinami
- soczewica z pomidorami
- szpinak z fetą
Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą do powstania gładkiej masy, bez grudek.
Na lekko natłuszczoną patelnię wylewamy chochelkę masy.
Rozprowadzamy cienką warstwę po całej patelni i smażymy na najmniejszym palniku (jednak nie zmniejszamy ognia).
Gdy zauważymy, że brzegi naleśnika odklejają się, przewracamy go na drugą stronę.
Z drugiej strony naleśniki podsmażamy dosłownie kilka sekund.
Gotowe naleśniki podajemy z dowolnymi dodatkami na słono lub słodko.
Pysznym połączeniem jest twarożek wymieszany z cukrem waniliowym i jagodami oraz polewa z masła orzechowego.
Masło orzechowe wystarczy przełożyć do rondelka i lekko podgrzeć, aż stanie się płynne.
Smacznego :)
2 komentarze
Prezentuje się wyśmienicie! :) Nie mogę się doczekać, aby przetestować ten przepis.
Dzięki za porady, odkoąd korzystam z tego porzepisu, moje naleśniki są ultracienkie