Ciasto piernikowo-karpatkowe
Propozycja
dla tych, którzy lubią dobre ciasta i nie mogą się zdecydować na jedno
;) Dwa ciasta w jednym ..smak piernika i krem budyniowy..hmmmm...coś
przepysznego :) Ciasto jest dość pracochłonne , ale warto zrobić .
Przyjemność jedzenia jest taka , że zapomina się o trudach
przygotowywania ;) Przepis na ten smakołyk znalazłam w swoich zbiorach
przepisowych ;)
Wymiary blaszki : 40x25cm
Temp. pieczenia 180C, 190C
Czas pieczenia; ok. 50-60 minut + ok. 45 minut
Składniki
Na piernik:
Biała polewa
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy 50-60 minut w temp. 200 C.
Przestudzone ciasto kroimy wzdłuż na 2 placki.
Ciasto ptysiowe: 3/4 szkl. wody zagotować z masłem. Zmniejszyć ogień,wsypać mąkę i ucierać. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka,zdjąć z ognia .Gdy ciasto nam się przestudzi,wbić jajka i miksować. Wylać ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piec ok. 45 minut w temp. 180 C.
Na sam koniec na dno foremki kładziemy 1 blat piernikowy, połowę kremu budyniowego, ciasto ptysiowe, krem budyniowy, 2 blat piernikowy, polewa <3
Smacznego :)
Wymiary blaszki : 40x25cm
Temp. pieczenia 180C, 190C
Czas pieczenia; ok. 50-60 minut + ok. 45 minut
Na piernik:
- 3 szklanki mąki
- słoik dżemu z czarnej porzeczki (390g)
- 2 łyżki kakao
- 125g masła
- 1,5 szklanki mleka
- łyżka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki cukru
- 125g masła
- 5 jaj
- szklanka mąki
Krem:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 litra mleka
- 200 g masła
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
Ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy po 1 łyżce wcześniej przygotowany budyń.
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 100 g masła
- Do garnuszka wlać mleko.
- Rozpuścić cukier.
- Wymieszać. Podgrzać.
- Dodać pokrojone drobno masło.
- Rozpuścić je.
- Zdjąć z ognia.
- Wsypać mleko w proszku.
- Energicznie mieszać.
- Wystudzić.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy 50-60 minut w temp. 200 C.
Przestudzone ciasto kroimy wzdłuż na 2 placki.
Ciasto ptysiowe: 3/4 szkl. wody zagotować z masłem. Zmniejszyć ogień,wsypać mąkę i ucierać. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka,zdjąć z ognia .Gdy ciasto nam się przestudzi,wbić jajka i miksować. Wylać ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piec ok. 45 minut w temp. 180 C.
Na sam koniec na dno foremki kładziemy 1 blat piernikowy, połowę kremu budyniowego, ciasto ptysiowe, krem budyniowy, 2 blat piernikowy, polewa <3
Smacznego :)
Uwielbiam takie połączenia smaków - dla mnie niebo w gębie! Z pewnością wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń