Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym – „Chińczyk” domowej roboty. Do zrobienia na szybki obiad lub kolację w niecałe pół godziny.
Czas: 25 minut
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: Łatwe
Kalorie (dla podanej ilości składników): 1126 kcal
Białko: 122,2 g
Węglowodany: 109 g
Tłuszcze: 20 g
Domowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kto nie zamawiał u „Chińczyka” kurczaka w sosie słodko-kwaśnym? Każdy. Aromatyczny sos na bazie cukru i octu ryżowego jest fundamentem azjatyckiej kuchni. W tym daniu zamiast cukru jest miód, a dla podkręcenia smaku występie sos sriracha – ostry jak brzytwa, ale nie tak piekący jak sosy meksykańskie, ponieważ ostrość chili równoważy w nim dodatek cukru i octu. Sos dla lepszej konsystencji zawiera odrobinę mąki ziemniaczanej.
Całość jest niezwykle prosta do zrobienia i wymaga nie więcej niż kilkanaście minut pracy.
Przepis pochodzi z bloga FitmenCook.com
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- Pęczek rzodkiewki
- Garść szpinaku lub dowolnej sałaty
- Kilka łyżek siekanej pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki nasion sezamu
- Sól i pieprz do smaku
Sos
- 3 łyżki sosu sriracha
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj w rondlu szklankę wody. Wsyp do wrzątku 1/2 szklanki kaszy jaglanej, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-18 minut, aż kasza będzie miękka. Jeśli kasza wchłonie wodę a nadal będzie twardawa podlej ją kilkoma łyżkami wody. Po ugotowaniu zdejmij z ognia, odkryj, przemieszaj widelcem, posól do smaku.
Krok 2
Przygotuj sos: wymieszaj w miseczce po 3 łyżki sosu sojowego, sosu sriracha, miodu, dodaj łyżkę octu, wlej pół szklanki wody. Wymieszaj. Następnie wsyp półtorej łyżki mąki ziemniaczanej i rozprowadź w płynie. Odstaw.
Krok 3
Wytrzyj ręcznikiem papierowym kurczaka, pokrój go w kostkę o boku około 2 cm. Lekko posól. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dość mocno podkręć ogień. Wyłóż na patelnię pokrojonego kurczaka i smaż około 10 minut, mieszaj co jakiś czas, żeby mięso równo obsmażyło się z każdej strony.
Krok 4
Zmniejsz ogień na patelni, a kiedy nie będzie już mocno rozgrzana przesuń kawałki mięsa w kierunku brzegów patelni, tak żeby zrobić pusty płac na środku naczynia, i wylej na nie sos. Podgrzewaj chwilę, ale uważaj żeby temperatura nie była zbyt wysoka, żeby sos się nie przypalił. Rozprowadź kawałki mięsa w sosie, tak żeby otoczył kurczaka. Podgrzewaj całość jeszcze przez 2-3 minuty.
Podawaj kurczaka z kaszą wymieszaną z natką pietruszki i rzodkiewką oraz szpinakiem lub innymi dowolnymi warzywami.
Przepis pochodzi z naszego menu na tydzień – Dieta z pudełka i słoika.
Smacznego!