Deser malinowy

spot_img

Dziś mam dla Was prosty deser malinowy – delikatny i puszysty mus, który po prostu rozpływa się w ustach :) Do tego prosta dekoracja z bitej śmietany i garść świeżych malin. Z podanych składników zrobiłam 6 porcji w słoiczkach o pojemności 220 ml. Sam mus malinowy bardzo dobrze przechowuje się w lodówce, dlatego można zrobić go z 2-3 dniowym wyprzedzeniem. Na świeżo warto przygotować bitą śmietanę i dekorację z malin.

Jeśli szukacie innych malinowych inspiracji zapraszam Was serdecznie do zerknięcia na wpis z przepisem na tort malinowy, drożdówki z serem i malinami, prostą tartę z malinami na spodzie Oreo (bez pieczenia!) lub malinowe makaroniki.

deser malinowy

Składniki na deser malinowy:

50 g herbarników
50 g płatków owsianych
400 g białego twarogu na sernik
50 g masła
200 ml śmietany kremówki + 200 ml do dekoracji
4-5 łyżek cukru (w zależności od tego jak słodkie są maliny)
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
2 szklanki malin

Jak zrobić deser malinowy?

Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Śmietanę kremówkę wkładamy do lodówki, serek wyciągamy – powinien mieć temperaturę pokojową.

deser malinowy

Masło rozpuszczamy, herbatniki (można je wcześniej połamać wałkiem) i płatki owsiane miksujemy w blenderze na proszek.

deser malinowy

Mieszamy zmiksowane herbatniki i płatki z masłem. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku :)

Masę przekładamy do słoiczków/szklanek i dociskamy do dna. Wkładamy do zamrażarki na czas przygotowywania musu.

Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko, tak żeby pozbyć się pestek. Trochę to potrwa, ale dzięki temu mus ma wspaniałą aksamitną konsystencję.

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody – tyle, żeby była zakryta i odstawiamy do napęcznienia. Serek miksujemy z malinami i cukrem. Rozpuszczamy żelatynę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodajemy do niej łyżkę masy serowej i energicznie mieszamy. Zaprawioną żelatynę wlewamy do reszty sera i miksujemy.

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką lub szpatułką.

Masę przelewamy do przygotowanych słoiczków/szklanek i wkładamy do lodówki do stężenia (min. pół godziny).

deser malinowy

Gotowy mus dekorujemy bitą śmietaną i malinami.

deser malinowy

deser malinowy

deser malinowy

deser malinowy

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

6 KOMENTARZE

Zobacz też: