ensalada campera (hiszpańska sałatka wiejska)

IMG_1128W gorące dni z powodzeniem można ją podawać, jako danie główne.

Składniki:

  • ziemniaki (1 – 2 na osobę)
  • jajka na twardo  (2 na osobę)
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • pomidory
  • dymka
  • czarne oliwki
  • vinaigrette

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Połamać na mniejsze – ale nie bardzo drobne – kawałki.

Jajka pokroić w ćwiartki, papryki w grubą kostkę.

Pomidory pokroić w ósemki.

Dymkę posiekać.

Wymieszać warzywa, polać vinaigrette, udekorować jajkami i oliwkami.

Podawać.

Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jarskie, kuchnia hiszpańska, kuchnia śródziemnomorska, na lato, na wiosnę, sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz