Duszony schab w porzeczkach – dla dorosłych i dla dzieci

Nie należę do osób, które przepadają za połączeniem mięsa z owocami. W przypadku porzeczek jest jednak inaczej. Powstaje z nich bardzo bogaty w smaku, kwaśny, słodki i cierpki sos. Idealnie komponuje się on z duszonym schabem.

Takie danie zachwyci nie tylko dorosłych, ale też i maluchy. Duszony schab z sosem porzeczkowym można podać dzieciom, które skończyły 1. rok życia. Bez dodatku soli, pieprzu i cukru można przyrządzić to danie również dla niemowlaka.

  • 500 g schabu
  • 1 szklanka porzeczek
  • 2 łyżeczki syropu z agawy/cukru
  • 3 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego
  • sól i pieprz do smaku

Schab kroimy na cienkie plastry (około 1,5 cm). Na dużej patelni roztapiamy masło klarowane i podsmażamy na nim mięso z obu stron, aż się nie zarumieni. Schab przekładamy do rondla, zalewamy wodą, tak by przykryła ona mięso i solimy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Pod koniec duszenia, gdy mięso jest już bardzo delikatne i zaczyna się rozpadać, można je doprawić pieprzem oraz dosolić jeśli to konieczne.

W trakcie duszenia schabu obieramy porzeczki ogonków i wrzucamy na patelnię, na której podsmażaliśmy mięso. Łopatką lekko rozgniatamy porzeczki, a następnie zagotowujemy i odparowujemy wodę z sosu.

Na talerzu sosem możemy polać mięso, lub podać go jako dodatek.

W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz