Nie należę do osób, które przepadają za połączeniem mięsa z owocami. W przypadku porzeczek jest jednak inaczej. Powstaje z nich bardzo bogaty w smaku, kwaśny, słodki i cierpki sos. Idealnie komponuje się on z duszonym schabem.
Takie danie zachwyci nie tylko dorosłych, ale też i maluchy. Duszony schab z sosem porzeczkowym można podać dzieciom, które skończyły 1. rok życia. Bez dodatku soli, pieprzu i cukru można przyrządzić to danie również dla niemowlaka.
- 500 g schabu
- 1 szklanka porzeczek
- 2 łyżeczki syropu z agawy/cukru
- 3 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku
Schab kroimy na cienkie plastry (około 1,5 cm). Na dużej patelni roztapiamy masło klarowane i podsmażamy na nim mięso z obu stron, aż się nie zarumieni. Schab przekładamy do rondla, zalewamy wodą, tak by przykryła ona mięso i solimy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Pod koniec duszenia, gdy mięso jest już bardzo delikatne i zaczyna się rozpadać, można je doprawić pieprzem oraz dosolić jeśli to konieczne.
W trakcie duszenia schabu obieramy porzeczki ogonków i wrzucamy na patelnię, na której podsmażaliśmy mięso. Łopatką lekko rozgniatamy porzeczki, a następnie zagotowujemy i odparowujemy wodę z sosu.
Na talerzu sosem możemy polać mięso, lub podać go jako dodatek.
W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.
Jeden komentarz Dodaj własny