Danie na wskroś wegetariańskie, które przypadnie do gustu również amatorom steków. Pieczony kalafior ma smak, ma jędrność, ma charakter. Świetnie pasuje do niego kwaskowaty, orzechowy sos romesco.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2 duże
Pieczony kalafior – pycha!
Jeśli nigdy nie piekliście kalafiora w całości to musicie to zrobić. Smakuje doskonale. Choć to danie na wskroś wegetariańskie posmakuje nawet zatwardziałym stekożercom.
Kalafior sam w sobie nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Dlatego trzeba go dobrze przyprawić. Pełnię smaku wydobywają z niego dipy albo sos romesco, który wybraliśmy do naszego dania. Przepis, z którego skorzystaliśmy jest hybrydą dwóch propozycji: Marty Dymek, od której wzięliśmy pieczonego kalafiora oraz wspomnianego sosu romesco z bloga NaturallyElla.
Składniki:
- Główka kalafiora dowolnej wielkości
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka suszonego czosnku
Sos romesco
- Garść orzechów laskowych
- Garść migdałów
- Duża upieczona czerwona papryka (upieczemy ją razem z kalafiorem – dwie pieczenie na jednym ogniu:)
- Ząbek czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 5 łyżek oliwy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W rondelku roztop masło. Kalafiora umyj, osącz z wody, posmaruj dokładnie masłem (najlepiej pędzlem), dobrze posól i posyp czosnkiem granulowanym. Zawiń główkę szczelnie w folię aluminiową i wstawiamy na 40 minut do piekarnika.
Umyj paprykę i wstaw do piekarnika na 20 minut.
Krok 2
Zrób sos romesco. Po 20 minutach wyciągnij paprykę, włóż do szczelnie zamykanego pojemnika, lub zamknij w woreczku foliowym i odstaw na 10 minut. Wyjmij ją z zamknięcia, obierz ze skórki a następnie rozkrój i usuń białe części ze środka i nasionka.
Włóż paprykę do blendera. wsyp po garści orzechów laskowych i migdałów, dodaj 2 łyżki natki pietruszki, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, płaską łyżeczkę pieprzu kajeńskiego.. Zmiksuj całość. Posól. Spróbuj. Jeśli trzeba dodaj octu, pieprzu lub soli.
Krok 3
Po 40 minutach pieczenia rozetnij folię na kalafiorze i odsłoń go, żeby przyrumienił się z wierzchu. Piecz jeszcze 10-15 minut. Wyciągnij kalafiora z piekarnika, lekko ostudź, pokrój na plastry. Polej sosem i posyp pokruszonymi orzechami.
Podaj z ugotowanym ryżem, komosą lub soczewicą.
Smacznego!