Danie na wskroś wegetariańskie, które przypadnie do gustu również amatorom steków. Pieczony kalafior ma smak, ma jędrność, ma charakter. Świetnie pasuje do niego kwaskowaty, orzechowy sos romesco.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji:  2 duże

Pieczony kalafior – pycha!

Jeśli nigdy nie piekliście kalafiora w całości to musicie to zrobić. Smakuje doskonale. Choć to danie na wskroś wegetariańskie posmakuje nawet zatwardziałym stekożercom.

Kalafior sam w sobie nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Dlatego trzeba go dobrze przyprawić. Pełnię smaku wydobywają z niego dipy albo sos romesco, który wybraliśmy do naszego dania. Przepis, z którego skorzystaliśmy jest hybrydą dwóch propozycji: Marty Dymek, od której wzięliśmy pieczonego kalafiora oraz wspomnianego sosu romesco z bloga NaturallyElla.

Składniki:

  • Główka kalafiora dowolnej wielkości
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka suszonego czosnku

Sos romesco

  • Garść orzechów laskowych
  • Garść migdałów
  • Duża upieczona czerwona papryka (upieczemy ją razem z kalafiorem – dwie pieczenie na jednym ogniu:)
  • Ząbek czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 5 łyżek oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Przepis na pieczonego kalafiora z sosem romesco

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

W rondelku roztop masło. Kalafiora umyj, osącz z wody, posmaruj dokładnie masłem (najlepiej pędzlem), dobrze posól i posyp czosnkiem granulowanym. Zawiń główkę szczelnie w folię aluminiową i wstawiamy na 40 minut do piekarnika.

Umyj paprykę i wstaw do piekarnika na 20 minut.

Jak upiec kalafiora

Krok 2

Zrób sos romesco. Po 20 minutach wyciągnij paprykę, włóż do szczelnie zamykanego pojemnika, lub zamknij w woreczku foliowym i odstaw na 10 minut. Wyjmij ją z zamknięcia, obierz ze skórki a następnie rozkrój i usuń białe części ze środka i nasionka.

Włóż paprykę do blendera. wsyp po garści orzechów laskowych i migdałów, dodaj 2 łyżki natki pietruszki, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, płaską łyżeczkę pieprzu kajeńskiego.. Zmiksuj całość.  Posól. Spróbuj. Jeśli trzeba dodaj octu, pieprzu lub soli.

Sos romesco składniki

Krok 3

Po 40 minutach pieczenia rozetnij folię na kalafiorze i odsłoń go, żeby przyrumienił się z wierzchu. Piecz jeszcze 10-15 minut. Wyciągnij kalafiora z piekarnika, lekko ostudź, pokrój na plastry. Polej sosem i posyp pokruszonymi orzechami.

Podaj z ugotowanym ryżem,  komosą lub soczewicą.

Smacznego!

przepis na pieczonego kalafiora z sosem romesco