Gotowany brokuł, co tu dużo mówić, nie pachnie najlepiej. Skąpany w mleku kokosowym i migdałach ma znakomity aromat.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2-3

To danie to rodzaj zupy z gwoździa: wrzucasz do garnka tylko kilka składników, miksujesz i gotowe. Tu gwoździem programu są mielone migdały, nadające szlachetnego smaku brokułowi.

Do zupy podaliśmy grzanki z gruszkami i zapieczonym kozim serem. Wyszedł zgrabny duet.

Składniki:

  • Brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • Kilka łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki kurkumy
  • Pół łyżeczki curry
  • Pół łyżeczki kminu
  • Pół łyżeczki oregano
  • Pół łyżeczki tymianku

Na grzanki:

  • 4 kromki ciemnego pieczywa
  • Gruszka
  • Kawałek sera pleśniowego
  • Kilka orzechów włoskich

Przygotowanie:

Krok 1 

Umyj brokuła i całego, łącznie z pokrojonym cienko głąbem, zalej wodą, tak by przykryła całość. Zagotowuj pod przykryciem i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut  lub do czasu aż głąbik będzie miękki.

Krok 2

Zmiel drobno migdały, najlepiej w mikserze względnie utrzyj w moździerzu, choć sprzęt mechaniczny będzie lepszy, gdyż orzechy trzeba zemleć na proszek. Na pięć minut przed końcem gotowania wsyp migdały do brokułów. Dodaj też suszone zioła i korzenie: 3 łyżki kurkumy, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki kminu, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki tymianku.

Krok 3

Ugotowanego brokuła ściągnij z ognia, lekko ostudź a następnie zmiksuj na krem. Dolej 1/3 szklanki mleka kokosowego, ponownie zmiksuj. Przyprawi solą, pieprzem i cytryną według uznania.

Krok 4

Zrób grzanki. Stostuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz z obydwu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Pokrój  gruszkę w plastry, a ser w kostkę i połóż na tosty. Wstaw do mikrofali i chwilę zapiecz całość.

Podawaj tosty posypane pokruszonymi orzechami włoskimi jako dodatek do zupy.

Pycha!