Jasny i kakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem jagodowym z mlekiem skondensowanym. Biszkopt jest lekki, trochę inny niż tradycyjny, a to z tego względu, że upiekłam go na samych białkach. Takie ciasto z jagodami jest bardzo fajnym sposobem na wykorzystanie białek, które często zostają w letnim sezonie przy produkcji lodów.
BISZKOPT NA BIAŁKACH:
- 1 szklanka białek (z ok 6 jaj)
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 125 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki
- 2 łyżki kakao
- woda z cytryną do nasączenia
PIANKA JAGODOWA:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g słodzonego mleka skondensowanego
- 1 szklanka jagód leśnych (mogą być mrożone)
- 1 galaretka z owoców leśnych
- 1 szklanka wody
POLEWA:
- 100 g czekolady gorzkiej 70%
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
Białka ubić ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, zmniejszyć obroty i powoli wlewać rozpuszczone masło. Szklankę mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych białek. Wmieszać za pomocą łopatki lub na małych obrotach miksera. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki mąki, a do drugiej części przesiane kakao. Wymieszać i przelać do dwóch form o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 30 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu usunąć papier z ciast, a po przestudzeniu nasączyć wodą z cytryną.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.
Jagody zmiksować w blenderze i przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek (nie jest to konieczne). Wymieszać z mlekiem skondensowanym i rozpuszczoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i stale ubijając wlewać gęstniejącą masę jagodową. Piankę jagodową podzielić na pół i przekładać nią biszkopty. Ciasto dobrze jest składać w formie, w której piekł się biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.
Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką kremówką rozpuścić nad kąpielą wodną. Dokładnie połączyć i przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę wylać na wierzch ciasta. Na polewie można rozsypać trochę świeżych jagód. Po stężeniu ciasto pokroić w kostkę.
Udanych wypieków i smacznego :)
Ciasto można przygotować też na zwykłych biszkoptach, pieczonych na całych jajkach.
bardzo fajne ciasto
PolubieniePolubienie