Sałatka z rzodkiewką i bazylią to lekka i bardzo orzeźwiająca propozycja dodatku do potraw z grilla. Zarówno rzodkiewka jak i świeża bazylia sprawiają, że ma wyśmienity orzeźwiający smak.

Sałatka idealnie pasuje do grillowanej karkówki i boczku. Możecie ją przygotować nie tylko jako dodatek do potraw z grilla, ale świetnie sprawdzi się w każdej innej sytuacji. Przygotowanie jej jest stosunkowo proste i szybkie. Jedynie musicie pamiętać, aby ugotować ziemniaki parę godzin wcześniej aby przestygły.

Sałatka z rzodkiewką i bazylią to świetny dodatek do różnych dań, który dodaje świeżości i lekkości. Jest to również bardzo zdrowa opcja, która dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i błonnik. Sałatka może być podawana jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do dania głównego.

Sałatka z rzodkiewką i bazylią – idealna na grilla składniki

  • 4 ziemniaki
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 garści świeżej bazylii
  • 1/2 kostki sera feta
  • miks sałat
  • 3 ogórki zielone (gruntowe)
  • pieprz
  • sól
  • oliwa

Sałatka z rzodkiewką i bazylią przepis

Ziemniaki gotujemy. Ale musimy uważać aby ich nie rozgotować. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w kostkę.

Rzodkiewki kroimy w kostkę.

Ogórka myjemy kroimy wzdłuż na ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Wycinamy gniazda nasienne bo zawierają dość sporo wody, a nie chcemy aby sałatka podeszłą nam właśnie wodą.

Ser feta kroimy w kostkę. Słony ser feta idealnie będzie równoważył smak słodkich i chrupiących warzyw.

Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem oliwy. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z rzodkiewką i bazylią - idealna na grilla
Sałatka z rzodkiewką i bazylią – idealna na grilla

Smacznego!