Curry z imbirem i kurczakiem

/ 7

Curry z imbirem i kurczakiem to pyszny, zdrowy i szybki obiad. Wystarczy do tego miseczka ugotowanego ryżu i mamy bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Curry jest bardzo pożywne i świetnie smakuje, dobrze wygląda na talerzu i cudownie pachnie. Przepis na curry, które rewelacyjnie rozgrzewa.

Kurczak w sosie curry z imbirem i szczypiorkiem
Curry z imbirem i kurczakiem to smak kuchni azjatyckiej, która bez aromatycznych i pikantnych przypraw nie istnieje. W moim daniu wykorzystałam świeży imbir, chili, kurkumę i gotową mieszankę curry w proszku, którą można zastąpić również pastą curry.

Curry najlepiej wychodzi z dodatkiem mleczka kokosowego, u mnie jednak tym razem curry jest ze śmietanką 30%, która również bardzo dobrze zatrzymuje smak i aromat przypraw. Uwielbiam smak curry i często je przygotowuję. Przepis na curry czasami modyfikuję, robiąc je z różnymi dodatkami. Curry idealnie sprawdza się na szybki obiad, takie pyszne i łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe.
Pierś kurczaka z curry i świeżym imbirem

Przepis na curry z imbirem i kurczakiem:

(5 - 6 porcji)
  • 1 kg piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 7 cm świeżego imbiru
  • 2 pomidory
  • puszka kukurydzy
  • 3 goździki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 - 3 łyżki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • szczypiorek do podania

Jak zrobić curry z imbirem i kurczakiem?

  1. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem sojowym, łyżką curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawić na 20 minut.
  2. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodać obrany i pokrojony w małe słupki imbir, chwilę podsmażyć.
  3. Do cebuli i imbiru dodać obraną i pokrojoną marchewkę, a następnie włożyć kurczaka i smażyć pod przykryciem około 15 minut, następnie dodać goździki, kurkumę, pozostałe curry, kolendrę, chili i cynamon.
  4. Po około 10 minutach sprawdzić, czy kurczak jest miękki i dodać pokrojone w kostkę pomidory, a po chwili odsączoną kukurydzę, gotować około 5 minut.
  5. Dodać śmietanę i doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z limonki, przez chwilę gotować.
  6. Najlepiej podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

    Zobacz również: curry z kurczaka ze szpinakiem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady