Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym

Ciasto biszkoptowe nadaje się nie tylko do tortu. Można z niego wyczarować także przepyszne ciasto. Biszkopt możemy nasączyć sokiem z cytryny, wtedy będą mogły go jeść także dzieci. Ciasto przełożone malinami i budyniem kokosowym doskonale się komponuje.

Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym

Składniki na biszkopt jasny:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę kokosową do przełożenia tortu: 

  • ok. 150 ml śmietany kokosowej (lub twardej części z mleczka kokosowego)
  •  łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ok. 150 ml mleczka kokosowego (lub płynnej części z puszki mleczka kokosowego)
  • żółtko jajka
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Składniki na poncz do nasączenia ciasta:

  • sok z 1 cytryny (około 4 łyżki)
  • ok. 4 łyżki wody

Dodatkowo do przełożenia ok. 250 g malin

Przygotowanie biszkoptu

Nim zaczniemy piec biszkopt wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód kwadratowej formy o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą! Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Wlewamy białka do suchego naczynia i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. By biszkopt nie opadł piana musi być naprawdę mocno ubita. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier (po łyżce) i dalej miksujemy, aż masa nie zrobi się lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiane składniki po trochu musimy delikatnie wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia i sprawdzamy, czy patyczek wbity w ciasto wychodzi suchy.

Gdy biszkopt jest gotowy, wyjmujemy go z piekarnika i zrzucamy na podłogę z wysokości kolan. Studzimy go w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie odkrawamy go dookoła nożem i otwieramy formę. Biszkopt przekrawamy na dwa spody.

Budyń kokosowy do przełożenia biszkoptu

Przygotowujemy budyń kokosowy. Do małego rondelka wrzucamy śmietanę kokosową z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek masła klarowanego. Podgrzewamy, aż płyn nie zacznie się gotować. W szklance łączymy mleko kokosowe z żółtkiem jajka, łyżką cukru, 3 łyżkami skrobi ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Gdy śmietana w rondelku zacznie się gotować wlewamy płyn ze szklanki i dokładnie mieszamy. Gdy budyń zacznie się gotować mieszamy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Wyłączamy gaz i studzimy.

Biszkopt przekrawamy na pół. Spód nasączamy połową soku z cytryny rozrobionym pół na pół z wodą. Maliny rozgniatamy lekko widelcem i odlewamy sok. Przekładamy je na ciasto. Na maliny nakładamy przestudzony budyń. Całość przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu i nasączamy go resztą soku cytrynowego z wodą. Wierzch ciasta możemy posmarować cienką warstwą budyniu kokosowego. Gotowe!

2 komentarze Dodaj własny

Dodaj komentarz