Pyszny, delikatny w smaku domowy likier na bazie wiórek kokosowych to idealna propozycja na babskie spotkania. Prosty i szybki przepis to niejedyna jego zaleta. Likier nadaje się do spożycia już na drugi dzień. Nie gorzknieje a jego „moc” można dowolnie regulować.
Składniki
750 ml mleka 3,2%
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
200 g wiórek kokosowych
2 cukry waniliowe
250 ml wódki lub 150 ml spirytusu
1. Mleko 3,2% gotujemy z cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Przecedzamy i dolewamy mleko skondensowane. Dobrze mieszamy, odstawiamy aż wystygnie.
2. Do zimnego płynu wlewamy odmierzoną ilość alkoholu.
3. Likier przelewamy do karafki lub butelki i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem należy mocno wstrząsnąć, ponieważ powstają grudki.
Smacznego!
Co można zrobić z odcedzonym wiórkami kokosowymi
PolubieniePolubienie
Szczerze mówiąc zawsze je wyrzucam. Teraz myślę , że można by je dodać do sernika na zimno lub kremu do tortów. Fajnie podkreśliłyby smak.
PolubieniePolubienie
Super pomysł na domowy alkohol 🙂
PolubieniePolubienie