Ragu alla bolognese (sos boloński)


Sos boloński to sos mięsny z dodatkiem warzyw, pomidorów i czerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle.

Sos boloński

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 g boczku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • starty parmezan
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na dużej, szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dolać wino, zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem wlać mleko i dusić kolejne 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem tagliatelle i posypanym parmezanem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami

Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese)

Parmigiana di melanzane

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym, papryką i  mozzarellą

Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *