Orkiszowe ciasto z truskawkami i ptasim mleczkiem (bez cukru)

Sezon na truskawki w pełni, więc znowu tworzę coś nowego – tym razem orkiszowe ciasto z truskawkami przykryte delikatną, różową i też truskawkową pianką a’la ptasie mleczko 🙂

Oczywiście jak zawsze kuszę was ciastem bez cukru, w dodatku zrobionym w zdrowej wersji pełnoziarnistej. Przedpremierowo zostało nawet upieczone przez Magdę, która zobaczyła je na moim instagramowym stories po całym paśmie przygód z Frugo w roli głównej (polecam sprawdzić archiwum ;)) i nie miałam wyjścia – dostała przepis 😉 Skuszona dodatkiem owoców piekła w nocy, zrobiła orkiszowe ciasto z truskawkami bez pianki i jest zadowolona z efektów 😉

Mam nadzieję, że wy też korzystacie z tych pysznych sezonowych owoców i przygotowujecie je na wiele sposobów, a jeśli szukacie inspiracji to odsyłam do działu z truskawkami, gdzie znajdziecie słodkości w różnej postaci – od dżemu po ciasta 🙂

Orkiszowe ciasto z truskawkami i ptasim mleczkiem (bez cukru)

tortownica 23 cm

Ciasto:

3 jajka

1/2 szklanki ksylitolu

80 ml oleju rzepakowego

150 g jogurtu naturalnego

250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 łyżka budyniu malinowego (proszku) – można pominąć

2 łyżeczki proszku do pieczenia

truskawki

Pianka:

150 ml wody

1 galaretka truskawkowa bez cukru

2-3 łyżki ksylitolu

150 ml zimnego mleka zagęszczonego niesłodzonego

Jajka ubić z ksylitolem na puszystą, jasną masę (przez kilka minut na wysokich obrotach miksera). Dodawać powoli olej, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem i budyniem w osobnej misce. Dodawać do masy jajecznej na przemian z jogurtem naturalnym. Krótko zmiksować do połączenia składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), wylać ciasto, wyrównać i wyłożyć na wierzch truskawki. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut do suchego patyczka.

Po przestudzeniu przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić z ksylitolem w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Mleko ubić mikserem na piankę i wlewać powoli galaretkę, przez cały czas miksując. Jeśli pianka jest nadal płynna, przez chwilę schłodzić w lodówce i ubić ponownie, aby pianka była puszysta. Wyłożyć na upieczone ciasto i schłodzić całość w lodówce.

Orkiszowe ciasto z truskawkamiOrkiszowe ciasto z truskawkamiOrkiszowe ciasto z truskawkamiOrkiszowe ciasto z truskawkamiOrkiszowe ciasto z truskawkamiOrkiszowe ciasto z truskawkami

Podziel się

33 komentarze

  1. Brzmi i wygląda po prostu bajecznie. A do tego takie piękne zdjęcia. Ciekawe czy można takie cudo stworzyć w wersji wegańskiej, bo ja jestem na diecie roślinnej…
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na lindaslifestyle.pl
    Linda

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *