S

wtorek, 7 maja 2013

Ciasteczka a'la francuskie

Pyszne kruche , listkujące się ciasteczka , które w swojej konsystencji są jak prawdziwe ciasto francuskie.Ciasto jest o tyle fajne ,że nie potrzeba go wielokrotnie wałkować, przy czym zaoszczędzamy sporo czasu.
Przepis dostałam od koleżanki z pracy, postanowiłam wypróbować i taki efekt otrzymałam. Można piec oczywiście jaśniejsze ale ja lubię takie wypieczone :)





Czas pieczenia:  około 20 min
                    Temperatura pieczenia:  220 °C
          
Składniki:
  • 35 dkg mąki
  • 1 kostka masła extra
  • ½ kostki margaryny
  • 2 żółtka ( białka zostawiamy do posmarowania)
  • ½ szkl śmietany
  •  gruby cukier do posypania ciastek



Wykonanie:
Zagnieść ciasto z mąki, margaryny, masła, żółtek i śmietany. Zostawić na minimum 2 godz. w lodówce
 ( można też na całą noc). Odkroić kawałek ciasta na stolnicę, resztę zostawić w lodówce, rozwałkować na grubość ok 3 mm. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Pokroić radełkiem na romby. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec na złoty kolor ok 20 min



6 komentarzy:

  1. Kocham ciasto francuskie ! Oh a gdybym jeszcze umiał robić je sama :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tą wersję ciasta robi się bardzo szybko i nie wymaga specjalnych umiejętności :)

    OdpowiedzUsuń

  3. Zagnieść ciasto z mąki, margaryny, żółtek i śmietany. A CO Z MASŁEM? Z CAŁĄ KOSTKĄ MASŁA?

    Read more: http://ciastko-joli.blogspot.com/2013/05/ciasteczka-ala-francuskie.html#ixzz2miVRI9Vi

    OdpowiedzUsuń
  4. Przeoczyłam masło w sposobie wykonania, oczywiście dodać go do pozostałych składników. Zaraz dopiszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy moge przygotowac ciasto dzis a piec w sobote?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze można przygotować i nic mu sie nie stanie tylko trzeba trzymać w lodówce :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)