Lato to dla moich maluchów prawdziwe wyzwanie. Szczególnie, gdy tuż pod domem otwiera się budka z lodami. Nawet jeśli lodziarnie sprzedają sorbety, w których nie ma dodatku mleka, to u nas i tak zwykle takie przygody kończyły się objawami alergii. W tym roku, by osłodzić im życie zrobiłam domowe, bezmleczne wafelki do lodów z przepisu Bigger bolder baking.
Wafelki są dość słodkie, ale świetnie komponują się z bezcukrowymi lodami truskawkowymi.
Robiąc domowe wafelki możecie sami zdecydować, czy chcecie w nich podać duże, czy małe porcje lodów. Na mały wafelek wystarczy łyżka ciasta. Na duży dwie łyżki.
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru (110 g)
- 4 łyżki mleka owsianego
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- szczypta soli
- 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżki stopionego masła klarowanego/ bezmlecznej margaryny
Do miski wrzucamy białka jajek, cukier, mleko owsiane, olejek waniliowy i szczyptę soli. Wszystko mieszamy energicznie trzepaczką. W rondelku rozpuszczamy masło klarowane lub bezmleczną margarynę i studzimy. Do masy białkowej dodajemy stopiony tłuszcz i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię na średniej wielkości ogniu. Gdy będzie gorąca zdejmujemy ją z ognia, nakładamy 1-2 łyżki masy i szybkimi kolistymi ruchami rozprowadzamy ciasto tak, by rozlało się na cienki, okrągły placek. Stawiamy patelnię na najmniejszy ogień i smażymy przez około 5 minut. Gdy spód ciasta się zarumieni przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty.
Po usmażeniu przekładamy ciasto na papierowy ręcznik i zaczynając od dołu rolujemy w kształt rożka. Trzeba to zrobić szybko, gdyż ciasto po zdjęciu z patelni błyskawicznie twardnieje. Jeśli na dole został nam otwór można ścisnąć palcami końcówkę rożka i przytrzymać, aż nie stwardnieje. Rożki najlepiej przytrzymać chwilę zawinięte w ręcznik papierowy, by nabrały kształtu, a następnie można je wstawiać do wysokich szklanek do wystygnięcia. Szklanka powinna zabezpieczyć je przed rozwinięciem się.
Do wafelków można przygotować także domowe lody bez mleka:
Lody truskawkowo-bananowe
Lody czekoladowe
Lody arbuzowe
Jeden komentarz Dodaj własny