S

piątek, 29 sierpnia 2014

Babka kakaowo - cytrynowa z nektarynką

Pyszna babka z nutką cytryny. 
Nektarynka natomiast nadaje jej fajnego posmaku i orzeźwienia. Upieczenie i zrobienie ciasta zajęło mi niecałą godzinkę...jest to ciasto z gatunku " tych szybkich " 








Składniki:
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 2,5 szkl mąki

  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 -3 krople aromatu cytrynowego lub skórki z cytryny
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe
  • nektarynka

  • Sposób wykonania:

    Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, następnie dodać żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia, aromat  i mąkę - wszystko dokładnie zmiksować. 3/4 ciasta wyłożyć do foremki, do pozostałego dolać łyżkę wody i dosypać kakao, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta jasnego. Delikatnie przemieszać oba ciasta, na wierzch położyć pokrojoną nektarynkę i posypać płatkami migdałów. Piec w 180 stopniach ok 45 min . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone 






3 komentarze:

Zapraszam do komentowania :)