Szukacie pomysłów jak szybko upiec kurczaka? Jest jeden super patent. Złocisty kurczak jest gotowy po 40 minutach: soczysty a przy tym wspaniałe przypieczony.

Jak szybko upiec kurczaka idealnego?

Jaki jest idealnie upieczony kurczak? Ma chrupiącą skórkę i jest soczysty. Niełatwa to rzecz do osiągnięcia, ale jak najbardziej możliwa. Przetestowaliśmy super przepis, dzięki któremu udaje się osiągnąć ten ideał. Co najlepsze kurczaka nie trzeba wcześniej ani jakoś specjalnie przyprawiać, ani macerować, potrzebne są tylko dwie przyprawy: pieprz i sól. Naprawdę wystarczy. Pieczenie też jest super proste: nie trzeba kurczaka przykrywać-odkrywać, obracać. Ma sobie leżeć spokojnie i się piec na chrupko i złocisto.

Kurczak jak pizza

Jest tylko jedna rzecz, która może być kłopotliwa w tym przepisie: kurczaka, podobnie jak pizzę, pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze. Piekarnik trzeba wcześniej nagrzać i dopiero do nagrzanego jak piec martenowski piekarnika wstawiamy kurczaka. I tu uwaga: ten sposób pieczenia jest lepszy niż Test Białej Rękawiczki Perfekcyjnej Pani Domu na to czy macie czysty piekarnik. Jeśli nie jest dobrze doczyszczony to podczas pieczenia w bardzo wysokiej temperaturze zacznie dymić jak polski kibic na meczu. Dlatego jeśli chcesz wypróbować ten przepis najpierw sprawdź w jakim stanie jest Twój piekarnik.

To po pierwsze. Po drugie, mocno nagrzany piekarnik oddaje ciepło i w mieszkaniu może zrobić się gorąco jeśli temperatura za oknem jest wysoka. Oczywiście w ogóle pieczenie w upały to średni pomysł, ale przestrzegamy tak na wszelki wypadek. My zjedliśmy obiad na balkonie i tam spędzaliśmy czas zatem temperatura w kuchni niespecjalnie nas obchodziła.

Kurczak w szpagacie

Generalnie, pieczenie w wysokiej temperaturze to świetny sposób. W pieczeniu kurczaka problem polega na tym, że piersi pieką się szybciej niż nóżki, dlatego w tradycyjnych metodach dobrze jest go obracać podczas pieczenia. W tym przepisie sprawę załatwia ostre cięcie tuż przy udach wzdłuż tułowia. Rozkrajamy nogi, a potem kurczaka trzeba „rozpłaszczyć”, czyli docisnąć nogi do deski do krojenia. Tak też trzeba potem go piec – z rozłożonymi nogami. Dlatego nazwaliśmy ten patent „kurczak na szpagacie”:-) Oryginalna nazwa to „rozkładany kurczak”. Podpatrzyliśmy go u Melissy Clark.

Czas: godzina w tym 40 minut na pieczenie (plus 30 minut na rozgrzanie piekarnika)

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 3-4

Składniki:

  • Kurczak około 1,8 kg wagi
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 łyżka oregano
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wstaw do środka żeliwną patelnię lub formę do pieczenia. Nagrzewaj przez 30 minut.

Krok 2

W międzyczasie wytrzyj kurczaka ręcznikiem papierowym, połóż na desce do krojenia i ostrym nożem natnij mięso między udami a korpusem i przekrój aż do stawu biodrowego, przetnij go, lub odłam nogi od korpusu. Muszą swobodnie odstawać na boki.

Dokładnie posól i popierz kurczaka od środka i z zewnątrz. Odstaw nieprzykrytą tuszkę na kuchenny blat na czas nagrzewania się piekarnika.

Jeśli masz czas przygotuj kurczaka kilka godzin przed pieczeniem i włóż do lodówki. Na godzinę przed wstawieniem do piekarnika wyciągnij z lodówki, żeby kurczak ogrzał się do temperatury pokojowej.

Krok 3

Po 30 minutach nagrzewania piekarnika, wyjmij ostrożnie nagrzaną patelnię lub formę do pieczenia i przełóż na nią kurczaka. Uważaj, żeby się nie poparzyć! Ułóż kurczaka piersiami do góry i dociśnij nogi do dna patelni lub foremki. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia to 40-45 minut.

Krok 4

Kiedy kurczak się piecze umyj ziemniaki. Nie obieraj. Większe przekrój na połówki. Zalej zimną wodą wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Następnie odcedź, posól i odstaw do przestudzenia. . Następnie przełóż na blaszkę do pieczenia, polej delikatnie olejem, posyp oregano i wstaw do piekarnika. Piecz 10-15 minut.

Wyciągnij kurczak i ziemniaki. Przykryj i odstaw na 10 minut do przestygnięcie. Podawaj z dowolną sałatą lub surówką.

Polecamy Wam podobny patent na szybkiego kurczaka

KURA POD CEGŁĄ, CZYLI JAK SZYBKO UPIEC KURCZAKA

jak szybko upiec kurczaka