Beza Pavlova, królowa nad bezami. Ozdoba stołu, idealna na przyjęcia albo w formie tortu urodzinowego. Pyszna, delikatna, chrupiąca na zewnątrz, w środku piankowa i rozpływająca się w ustach. Prosta w wykonaniu, najtrudniejsze jest suszenie bezy. Bardzo polecam 😊
Składniki:
- 6 białek, w temperaturze pokojowej
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 300 g śmietanki 30-36 %, mocno schłodzoną
- 300 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- świeże, sezonowe owoce
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka wrzucić do misy miksera i zacząć ubijać razem ze szczyptą soli. Gdy białka się spienią dodawać cukier łyżka po łyżce do powstania sztywnej, błyszczącej piany i rozpuszczenia cukru (sprawdzić pod palcami). Dodać sok z cytryny i ubić. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać szpatułką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na niej okrąg o średnicy 23 cm. Wyłożyć bezę, wyrównać boki, na środku zrobić miejsce na krem i formować łyżką od dołu ku górze wyciągając.
Piekarnik nagrzać do 150°C na termoobieg i odrazu po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę do 100-110°C i pieczemy 2-2,5 godziny. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Przygotowanie kremu:
Mascarpone, śmietankę i cukier puder dodać do misy miksera i powoli zacząć ubijać, następnie zwiększyć obroty i ubić na sztywno.
Bezę wyłożyć na paterę lub talerz, wyłożyć na nią śmietankę i świeże owoce.
Zawsze mnie zachwycał wygląd, prezentuje się jak z obrazka. Sama nie odważyłam się jeszcze zrobić!
OdpowiedzUsuńO tak to prawdziwa królowa, która tworzy magię na każdym zdjęciu :D A w wykonaniu jest bardzo prosta, jedynie najtrudniejszy jest proces pieczenia żeby wyszła idealna. Bardzo zachęcam Cię do jej upieczenia :)
UsuńPiękna i apetyczna:-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń