Ciasto na biszkopcie i herbatnikach, składające się z paru pysznych warstw. Słodka masa budyniowa z dodatkiem kajmaku świetnie dopełnia smak truskawek, bitej śmietany i czekolady. Smaczne i lekkie ciasto z truskawkami, które na pewno posmakuje gościom. Moim smakowało ;)
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM BUDYNIOWY Z KAJMAKIEM:
- 200 g masła
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 400 g masy kajmakowej
MUS TRUSKAWKOWY:
- 400 ml zmiksowanych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 szklanki wody
DODATKI:
- 2 szklanki śmietanki kremówki 36% lub 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady
- napar z herbaty i cytryny
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając na wysokich obrotach, wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki i delikatnie za pomocą łopatki, wmieszać w masę. Wylać biszkopt do formy o wymiarach 25 x 36 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt można z wierzchu zrównać. Dobrze skropić naparem z herbaty i cytryny.
Proszek budyniowy i mąkę pszenną rozprowadzić w pół szklanki mleka. Do garnka przełożyć masę kajmakową i dolewając pozostałe mleko podgrzewać na małym ogniu. Kiedy kajmak się rozpuści i zagotuje z mlekiem, wlać rozprowadzony proszek budyniowy, Ugotować gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Wyłożyć masę na biszkopt, wyrównać i na całej powierzchni ułożyć herbatniki, jeden przy drugim.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i przestudzone połączyć ze zmiksowanymi truskawkami. Kiedy zaczną tężeć wylać na warstwę herbatników. Odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na warstwę z truskawek i wyrównać. Na wierzchu zetrzeć na tarce gorzką czekoladę. Po rozkrojeniu ciasta, na każdą kostkę można położyć po całej lub połówce truskawki.
Udanych wypieków i smacznego :)
Witam. W składnikach na krem budyniowy z kajmakiem są 2 łyżki mąki ziemniaczanej a w opisie pisze 2 łyżki mąki pszennej. Jak powinno być prawidłowo?
PolubieniePolubienie
Mąka pszenna powinna być. Już poprawiłam.
PolubieniePolubienie
Dziękuję za super szybką odpowiedź. Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
No nie dziwie się, że gościom smakowało! Wygląda bosko,a lista składników gwarantuje boski smak:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba