Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama przygotowywała je na obiad.

Suszone grzyby nadadzą niepowtarzalnego smaku i głębi całej potrawie.

Poniżej przedstawiam listę składników i przepis.

Składniki:

  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 10-15 szt. Suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • 1 jajko
  • 2 kostki bulionowe
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • 1 średnia kapusta włoska
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Gołąbki z suszonymi grzybami – przepis

  1. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
  2. Kapustę obgotuj i oddziel liście, ponadto pozbaw twardych części
  3. Grzyby namocz i ugotuj. Następnie pokrój w kostkę, podsmaż na maśle dodając cebulę, jajko i ugotowany ryż,
  4. Przygotowany farsz połóż na liście kapusty i zawiń. Gdy wszystkie gołąbki będą już zawinięte przygotuj duży garnek. Wyłóż go liśćmi, które Ci zostały, ułóż gołąbki i zalej bulionem, całość gotuj około 40 minut na wolnym ogniu,
  5. Na patelni rozgrzej olej i podmaż cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy i druga kostkę bulionową.

Ugotowane gołąbki polej sosem pomidorowym. Smacznego!