Tort bezowy

spot_img

Delikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną, z pysznymi owocami sezonowymi: tort bezowy poleca się na podwieczorek :) Tort bezowy może być też wspaniałą propozycją na przyjęcie urodzinowe, a włożony przed podaniem na pół godziny do zamrażarki zmieni się w pyszny tort lodowy. Ja udekorowałam mój tort malinami i jagodami.

Pojedyncze blaty bezowe mają u mnie 16 cm średnicy, urosną nieco przy pieczeniu, dlatego średnica tortu będzie większa.

Tort bezowy

Składniki

3 duże białka
180 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

+400 g śmietany kremówki, sezonowe owoce do dekoracji

Jak zrobić Tort Bezowy

Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier  – łyżka po łyżce czekając aż poprzednia partia dobrze się wymiesza. W trakcie ubijania nastawiamy piekarnik na 150 stopni.

Torcik bezowy 1

Torcik bezowy 2

Ubita piana powinna być gęsta i lśniąca, a kiedy weźmiemy nieco i rozetrzemy między palcami nie powinno być tam drobinek cukru. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników

Torcik bezowy 3

Torcik bezowy 4

Na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem okręgi (moje mają po 16 cm średnicy) i odwracamy papier zarysowaną stroną do spodu. Wykładamy pianę na przygotowany papier i rozsmarowujemy szpatułką – metalową lub silikonową. Wkładamy bezę do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę na 120 stopni. Pieczemy przez godzinę. Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około pół godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim spody do całkowitego wystudzenia.

Torcik bezowy 5

Akcesoria do pieczenia Sklep Ciastkożercy

Torcik bezowy 6

Składamy Tort bezowy

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno w mikserze. Opcjonalnie można dodać utrwalacz do śmietany np. ŚmietanFix. Ja nie dodawałam już cukru, ponieważ same spody bezowe są dosyć słodkie.

Torcik bezowy 7

Pierwszy blat bezowy układamy na podkładzie cukierniczym lub paterze. Można użyć odrobiny kremu lub rozpuszczonej czekolady, żeby przykleić go do talerza. W ten sposób będziemy mieć pewność, że nie spadnie podczas przenoszenia.

Torcik bezowy 8

Torcik dekorujemy bitą śmietaną. Dla wygody można przełożyć ją sobie do worka cukierniczego lub mocnego worka strunowego. Jeśli chcecie, żeby na bokach tortu było widać ładny wzorek do worka warto dobrać ozdobną tylkę cukierniczą.

Tort bezowy

Na śmietanie układamy świeże owoce. Powtarzamy z pozostałymi blatami bezy.

Tort bezowy

Jeśli planujecie przewozić tort, najlepiej ułożyć go na podkładzie cukierniczym i spakować do odpowiedniego opakowania. Tort do czasu podania przechowujemy w lodówce. Blaty bezowe szybko chłoną wilgoć z kremu, dlatego tort bezowy dobrze jest składać możliwie krótko przed podaniem.

Tort bezowy

Tort bezowy

Worki i tylki Sklep Ciastkożercy

Tort bezowy

Tort bezowy

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)

Ciastkożercy YouTube

Znajdziesz tutaj przepisy na słodkości i pyszne kremy do tortów. Dowiesz się też jak zrobić np. Lizaki bezowe :)

YouTube player

Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziesz w moim Sklepie Ciastkożercy. 

Sklep Ciastkożercy dekoracje i akcesoria cukiernicze

 

Wasze ulubione:

8 KOMENTARZE

Zobacz też: