Ciasto 3 Bit

spot_img

Nadrabiam dalej moje zaległości jeśli chodzi o ciasta bez pieczenia :) Po Raffaello na krakersach przyszła pora na Ciasto 3 Bit bez pieczenia i na herbatnikach – jest chyba jeszcze prostsze! Coś tak czuję, że spodoba mi się takie „pieczenie” :) Ciasto tego typu koniecznie musi spędzić trochę czasu w lodówce, więc przygotowuje się je dużo wcześniej przed planowanym podaniem. Ja robiłam je na urodziny mojego synka, więc idealnie wpisało się w mój plan rozłożenia sobie pracy na raty.

Ciasto 3 Bit to 3 pyszne nadzienia: bita śmietana, krem budyniowy (można robić z żółtek, tak jak Raffaello, ja robiłam z gotowego budyniu) i kajmak. Rewelacyjne połączenie, zwłaszcza dla tych, którzy lubią dosyć słodkie desery :) Do przygotowania ciasta wykorzystałam blaszkę o wymiarach 35-23 cm (górny wymiar, jest nieco węższa na dole).

Jeśli szukacie innych inspiracji na desery bez pieczenia, zapraszam Was serdecznie do obejrzenia wszystkich przepisów na zimno. 

Ciasto 3 Bit

Składniki na Ciasto 3Bit:

ok. 450 g herbatników
1 puszka kajmaku ok. 400-500 g
400 ml śmietany kremówki
2 śmietanfixy
2 opakowania budyniu waniliowego
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
1 kostka masła 200 g
50 g startej czekolady do posypania

Jak zrobić Ciasto 3 Bit?

Dno blaszki wykładamy herbatnikami, u mnie zmieściły się 3 rzędy po 6 i pół ciastka w każdym. Na herbatniki wylewamy kajmak i rozsmarowujemy.

Na warstwę kajmaku nakładamy herbatniki.

2 opakowania budyniu rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Wlewamy budynie do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Budyń przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia.

Zupełnie zimny budyń miksujemy z miękkim masłem, aż do uzyskania jednolitej masy.

ciasto 3 bit krok po kroku

Wykładamy krem budyniowy do blaszki i dokładnie rozsmarowujemy. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 2 śmietanfixy wymieszane z 1 łyżką cukru pudru.

Masę śmietanową wykładamy na blaszkę, rozsmarowujemy i przykrywamy warstwą herbatników.

Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą.

ciasto 3 bit krok po kroku

Ciasto 3bit dokładnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki. U mnie pierwsza degustacja wypadła jakieś 24 godziny później, przy okazji robienia finalnych zdjęć. Po kolejnym dniu w lodówce herbatniki zupełnie zmiękły i wszystkie smaki dobrze „przeszły”, jak dla mnie smakowało jeszcze lepiej!

ciasto 3 bit

ciasto 3 bit

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)

Ciastkożercy YouTube

Tutaj znajdziesz przepisy na inne babeczki.

YouTube player
YouTube player

Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy. 

Sklep Ciastkożercy dekoracje i akcesoria cukiernicze

Wasze ulubione:

Zobacz też: