To jedno z prostszych i szybszych do wykonania ciast. Wraz z pieczeniem, jego przygotowanie zajmie nam mniej niż godzinę. Ciasto to robi się na bazie oleju, dlatego jest idealne w diecie bezmlecznej. W zależności od upodobań brzoskwinie możemy ułożyć na wierzchu bardzo ściśle, lub luźno. Wykorzystując owoce z puszki, można cieszyć się tym ciastem nawet w środku zimy.
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-4 brzoskwiń (świeżych lub z puszki)
Jajka miksujemy z cukrem, aż nie zjaśnieją. Nie przerywając miksowania dodajemy olej. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Prostokątną blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę. Na wierzch układamy pokrojone w nieduże kawałki brzoskwinie.
Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
2 komentarze Dodaj własny